Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

DMU Nyt 2/2002

Bedre grundlag for at løse konflikter

Af
Seniorforsker Preben Clausen

DMU er med i et 4-årigt EU-projekt som skal opbygge matematiske modeller der kan beskrive effekterne af menneskelige aktiviteter på de europæiske bestande af gæs og ænder. Det vil give beslutningstagerne et redskab til at løse konflikterne mellem vores og fuglenes ønsker og behov.

Når vi bygger byer og veje eller afvander markerne kan det utilsigtet gå ud over vandfuglene, der også er belastede af overgødskning, og bliver forstyrret af sejlads, jagt mv. Omvendt kan fuglene også skade landbruget, når de ved mangel på naturlig føde kaster sig over landmandens marker.

DMU deltager i et EU-forskningsprojekt der skal udvikle populationsdynamiske modeller som kan bruges til at fortælle beslutningstagerne hvad der vil ske ved forskellige scenarier for fremtidig forvaltning. Projektet »Coast Bird Diversity« har deltagelse af 9 forskningsgrupper fra 5 lande.

DMU bidrager med data og viden om knortegæs og pibeand – to arter der naturligt lever af bundplanter som ålegræs og havgræs samt planter på strandengen. Både bundplanterne og strandengens planter er under pres fra henholdsvis overgødskning (eutrofiering) og manglende græsning, ligesom forstyrrelser fra mennesker kan indskrænke de tilgængelige arealer. konsekvensen er at fuglene i stigende grad skifter til andre fødekilder, og så går det ud over landmandens marker – først og fremmest vintersæden.

Lysbugede knortegæs ved Wexford Slobs, Irland. Projektet »Coast Bird Diversity« skal fortælle hvordan man undgår at store flokke af gæs kaster sig over landmændenes marker når der mangler føde på strandengene. Foto: DMU

DMU’s projektansvarlige, Preben Clausen, forklarer at det er nyt at man vil bygge modeller på bestandsniveau. Det vil give et væsenligt bedre grundlag for at forvalte bestandene end de hidtidige modeller på enkelt-lokalitetsniveau.

Når projektet afsluttes i 2004 skal modellerne kunne fortælle beslutningstagerne hvad der sker ved forskellige scenarier: Hvad nu hvis der var græsning på alle strandenge? Hvis der var lige så mange reservater uden jagt i resten af Europa som i Danmark? Hvis den forureningsbetingede nedgang i udbudet af føde (ålegræs og havgræs) vi har set i Ringkøbing og Nissum fjorde ramte hele Østersøen eller Vestfrankrig?

Seniorforsker Preben Clausen,
pc@dmu.dk

 


Dato for sidste opdatering 2002-06-14 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links