Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Spredning af pollen kortlægges


Af Kirsten Rydahl

Foto: CDanmark
 

En gruppe forskere i DMU er ved at lave en matematisk model for hvordan pollen fra bl.a. raps, kløver og rug spredes i naturen. Modellen skal bruges til at minimere risikoen for at pollen fra gensplejsede planter spredes til økologiske marker.

Det er i dag forbudt at dyrke gensplejsede planter i Danmark, men landmændene vil sand synlig vis snart få muligheden som deres kolleger i de øvrige EU-lande. Det er imidlertid ikke helt uproblematisk at dyrke gensplejsede planter side om side med økologisk jordbrug. De økologiske landmænd må nemlig ikke dyrke gensplejsede planter.
Sådan kan arveanlæg fra gensplejsede planter spredes til økologisk drevne marker.

Det er derfor uheldigt hvis gensplejsede planter eller deres arveanlæg spredes til de økologisk dyrkede jorde. Planter spreder sig på forskellig vis - frø, udløbere og pollen. Nogle planter er mere effektive til at sprede sig end andre. Selvbestøvende arter som markært, hestebønne, byg og hvede, men også kartoffel er nogle af de planter der kun spredes langsomt og normalt inden for ganske få meter. Risikoen for at de spredes til nabomarken er derfor lav. Anderledes forholder det sig med rug, majs, lucerne, rajgræs, kløver og raps. Pollen fra disse planter spre des enten med vinden eller ved at bier transporterer pollen til andre planter i nærheden. På den måde kan pollen spredes flere kilometer væk fra moderplanten. Der er her stor risiko for at pollen fra gensplejsede planter spredes til de omkring liggende marker. Det fremgår bl.a. af en ny rapport fra Forskningscenter for Økologisk Jordbrug (FØJO).

Projektleder Gösta Kjellsson og hans kolleger er nu ved at undersøge hvordan dyrkningsmønster, vind og insekter påvirker spredningen af pollen fra raps, kløver og rug.

Oplysningerne skal bruges til at udvikle en model der kan forudsige spredningen. Derudover vil forskerne komme med konkrete forslag til sikkerhedszoner og andre tiltag, der kan minimere risikoen for at gensplejsede planter spredes til økologiske marker. Forskerne forventer at kunne præsentere resultaterne af arbejdet i starten af 2004. 
Seniorrådgiver Gösta Kjellsson, gk@dmu.dk

 


Dato for sidste opdatering 2002-09-05 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links