Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Beskyttelse af jordbunden i støbeskeen

Af Kirsten Rydahl

Jordbunden er udsat for et stadig stigende pres som skader jordens kvalitet og plante- og dyrelivet. Det er pt. op til de enkelte medlemslande i EU selv at fastsætte rammerne for hvordan de udnytter og beskytter jordbunden, men der er god grund til at få fælles fodslag.

Hans Løkke
Foto: DMU

EU-kommissionen har indledt arbejdet med at undersøge mulighederne for at udvikle en fælles politik for jordbunden - et egentligt jordrammedirektiv. Formålet er at beskytte jordbunden bedre og mere systematisk, så jordkvaliteten ikke forringes.

Men hvorfor nu det? Og hvorfor er det en opgave for EU?

Jordbunden er livsvigtig for os. Vi dyrker jorden, vi opholder os på den og vi nyder den natur der er på den. Presset på jordbunden stiger i takt med at vi bliver flere og flere. Vi påvirker jordbunden på forskellig vis hvilket er med til at forringe jordens kvalitet. Vi forurener bl.a. jordbunden, den mister organisk materiale, vi bygger på den og nogle steder bliver den oversvømmet eller mere salt. Det koster både tid og penge at forny jordbunden eller bringe den tilbage til en god kvalitet, og vi har derfor ikke råd til at ødsle med den.

Erosion (tv.) er med til at forringe jordbundens kvalitet - en jordbund vi bl.a. er afhængig af til vores landbrugsproduktion. Foto: Anker Laubel

Kommissionen ser det som en fælles opgave at sikre jordkvaliteten i medlemslandene. Der er allerede indsamlet en del viden og erfaringer vedrørende jordbundsproblemerne i Europa, men det er ofte vanskeligt at sammenligne oplysningerne på tværs af landene, og det gør det vanskeligt at bruge oplysningerne. Kommissionen har nu igangsat arbejdet med at fastsætte en fælles EU-politik for jordbunden og udvikle et fælles overvågningsprogram.

Foto: Bent Lauge Madsen. Kommissionen har nedsat en styregruppe som bl.a. skal udarbejde forslag til retningslinier for løbende overvågning af jord samt retningslinier for fremtidig forskning inden for jordområdet. Fem arbejdsgrupper skal bidrage til styregruppens arbejde.
DMU er repræsenteret i styregruppen samt i arbejdsgruppen vedrørende forskning. Miljøstyrelsen har indstillet de danske deltagere i arbejdet, som også omfatter medarbejdere fra Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) og Danmarks Jordbrugs-Forskning (DJF).

Forskningschef Hans Løkke, hlo@dmu.dk

 

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000