Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Laguner med vandplanter er gode til at rense vandet fra dambrug

Forskere fra DMU har undersøgt effektiviteten af lavteknologisk rensning af det forurenede vand fra ferskvandsdambrug. Resultaterne fra et forsøgsprojekt ved Døstrup Dambrug viser at plantelaguner kan være effektive til at rense vandet.

I 2000 startede et intensivt forsøgsprojekt på Døstrup Dambrug ved Hobro. Forskere fra DMU og Danmarks Fiskeriundersøgelser skulle undersøge mulighederne for at begrænse forureningen fra et ferskvandsdambrug. Samtidig skulle man forsøge at optimere økonomien, blandt andet ved at øge produktionen. Dansk Dambrugerforening var som projektansvarlig specielt interesseret i at undersøge mulighederne for en lavteknologisk rensning af vandet. Derfor undersøgte forskerne effekten af at bruge slamfælder i hver betonkumme med ørred (slamkegler)og systemer med planter i lavvandede laguner.

Tidligere blev målsætningen for vandkvaliteten i Døstrup Bæk ikke overholdt neden for dambruget. Godt et efter dambruget var bygget om og kørte efter reglerne, blev målsætningen opfyldt. Og det på trods af at forbruget af foder samtidigt var hævet fra 50 til 74 tons pr.år, og fiskeproduktionen tilsvarende øget med ca. 50 %.

DMU 's målinger ved forsøgsprojektet på Døstrup Dambrug viste at plantelaguner var overraskende effektive til at fjerne fx kvælstof og organisk stof fra vandet i ferskvandsdambrug. Lagunerne var gamle ørreddamme som voksede til med især brøndkarse og andemad.

Sektionsleder Lars Moeslund Svendsen fremhæver specielt plantelagunerne: »De var overraskende gode til at fjerne kvælstof og letomsætteligt organisk stof. Vi ved dog endnu ikke hvordan lagunerne vil virke over længere tid med andre plantearter og hvis der fx kommer en isvinter« siger han.

Forsøgene viste også at slamkegler i enden af hver produktionsdam var effektive til at fjerne partikler og fosfor.

Undersøgelserne blev støttet af Fødevareministeriet og EU.

Resultaterne har været centrale for det såkaldte Hjortnæs-udvalgs anbefalinger om hvordan dambrugserhvervets udviklingsmuligheder kan forbedres på en måde der er forsvarlig for miljøet. Arbejdet har også dannet grundlag for for Miljøministeriets bekendtgørelse om »Modeldambrug«.
/jcp


Sektionsleder Lars Moeslund Svendsenlms@dmu.dk

 

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000