Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Opvækst af ny skov kan godt forenes med en bestand af rådyr

Af Carsten Riis Olesen, DMU, og Palle Madsen, Forskningscentret for Skov & Landskab.
Efter orkanens rasen skal der etableres en ny skov i stedet for den der væltede. Det kan være vanskeligt at forynge skoven når rådyrene æder af de unge træer, men det er ikke umuligt.

Unge træer er slik for rådyrene. Derfor har rådyrenes betydning for opvækst af ny skov været diskuteret i pressen i kølvandet på orkanen i december, og det har været foreslået at man skulle forsøge at halvere bestanden af rådyr for at beskytte skoven.

Skovejerne kan etablere og forynge skov efter flere principper. Vælger man at plante bruges forholdsvis få træer. Derfor kan selv en mindre bestand af rådyr og harer skade de unge planter. Her kan brug af hegn eller kemiske afværgemidler være aktuelt. Skovejeren kan også vælge at satse på selvforyngelse eller såning hvor der bliver en større tæthed af planter. Mens de er helt små kan planterne blive ødelagt eller ædt af rådyrene, men i kraft af antallet er der en god chance for at de bedre kan klare problemerne med rådyrene end de plantede træer.

DMU har i samarbejde med Forskningscentret for Skov & Landskab udført en række forsøg med selvforyngelse for at undersøge rådyrenes betydning. Forsøgene viser at en tæt rådyrbestand kan reducere antallet af planter i en god selvforyngelse af bøg med ca. 80 % efter første vækstsæson. Så ud fra skovejerens synspunkt er der en reel konflikt mellem foryngelse af skoven og råvildtet  hvor man skal huske at skovejeren jo samtidig er indehaver af jagten og derfor har en betydelig interesse i at opretholde en stor bestand af råvildt. Den traditionelle måde at løse denne konflikt på har været at opsætte ståltrådshegn hvilket dog er en relativt dyr løsning.

Ved foryngelse af mindre arealer er hegn sikkert den eneste realistiske mulighed. Ved større arealer med selvforyngelse vil der være stor sandsynlighed for at rådyrene ikke kan æde den store mængde føde. Dermed kan skovejeren sikre en god naturlig foryngelse uden brug af hegn. Måske kan en lignende effekt opnås ved såning af tilpas store arealer. Selv om de nyspirede bøgetræer er meget attraktive, vil hele egnens råvildt ikke samles på et beskedent areal fordi rådyr er territoriehævdende _ det meste af året. Der synes derfor at være et alternativ til bortskydning som er attraktivt både for jægeren, skovtursgæsten og skovejeren.

Fotos: DMU/Carsten Riis Olesen


Dato for sidste opdatering 2000-04-04 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links