Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Mikrobiologiske bekæmpelsesmidler

Den gode, den onde og den grusomme

Kan man forsvare at bruge Bacillus thuringiensis (den gode bakterie) til at bekæmpe skadelige myg, flu-er og sommerfugle når man ved, at den er nært beslægtet med Ba-cillus cereus der giver levnedsmid-delforgiftninger (den onde), og med den dødelige miltbrandbakterie, Bacillus anthracis (den grusom-me)? Det er en af de udfordringer DMU’s mikrobiologer står overfor når de skal vurdere risikoen ved mikrobiologiske bekæmpelsesmid-ler.

DMU forskerne Niels Bohse Hendrik-sen og Bjarne Munk Hansen har stået for den afsluttende gennemskrivning og redigering af en ny monografi fra WHO om Bacillus thuringiensis.

Egentlig burde de tre Bacillus-arter, B. thuringi-ensis, B. cereus og B. ant-hracis have samme navn fordi de er så tæt beslægtede. Rent anvendelsesmæs-sigt er der imidlertid megen fornuft i at de fortsat har hver sit navn.

Man har nemlig brugt Bt (B. thu-ringiensis) i mere end 40 år uden at der er observeret væsentlige skader på miljø og sundhed. Verden over bruges der i dag omkring 13.000 tons Bt til at bekæmpe først og fremmest larver af myg og sommerfugle, samt biller. Herhjemme markedsføres fire Bt-præparater til brug mod larver af sommerfugle og tovingede insekter, dvs. myg, stankelben og fluer.

I DMU arbejder seniorforsker Niels Bohse Hendriksen og hans kolleger i Roskilde med Bt. Et af de spørgsmål der har pirret forskernes nysgerrighed er, at man ikke kan forklare hvad Bt bruger sine insektdræbende egenskaber til i naturen.

- Problemet er at vi finder Bt i alt for lave koncentrationer i naturen til at slå et insekt ihjel. Og vi finder den typisk som sporer der kan overleve i årevis – uden at foretage sig noget!

En af DMU-gruppens hypoteser er at Bt har nogle oversete nicher at vok-se i, og for nylig har de faktisk fundet holdepunkter for at en af disse nicher kunne være i regnormenes tarmkanal. Måske har Bt endda et stadium hvor den sidder fast i regnormetarmen – forskerne har ellers ikke ment at regnorme har en fastsiddende tarmflora.

Det nære slægtskab med B. cereus og B. anthracis betyder at mange af de gener som gør disse to bakterier sygdomsfremkaldende også kan findes i Bt. Derfor er det vigtigt at de stam-mer af Bt man vil bruge som bekæmpelsesmiddel bliver kontrolleret for de effekter man kender fra B. cereus - hos mennesker typisk milde tilfælde af diarré og opkastninger.

Seniorforsker Niels Bohse Hendriksen, nbh@dmu.dk

Nyt netværk

I dagene 28-29. marts afholdt DMU den første danske workshop om Bt. Et resumé af indlæggene på workshoppen er netop udsendt som arbejdsrapport fra DMU.
Workshoppen havde deltagere fra i alt 9 institutioner som nu har etableret et netværk. DMU vil arran-gere en ny workshop om to år.
Nærmere oplysninger om netværket på http://www.ami.dk/btcenter/

 


Dato for sidste opdatering 2000-06-09 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links