Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Olieboring vest for Grønland

Fangerne i havnen i Atammik, 75 km nord for Nuuk. De lokale fiskere og fangere har bidraget med viden om fiske- og fangstpladser til en kortlægning af områder der er særligt følsomme overfor oliespild, jf. boksen nederst på siden.

For første gang siden 1977 bliver der nu boret efter olie til havs ved Grønland. Olieselskabet Statoil ventes i begyndelsen af juli at gå i gang med at bore i havbunden vest for Fylla Banke, 150 km fra Nuuk. DMU er løbende med til at sikre de grønlandske myndigheder et grundlag for at begrænse og forebygge påvirkninger af det følsomme arktiske havmiljø - som samtidig er fundamentet for den grønlandske økonomi via fiskeriet.

Det er ikke en hvilken som helst boring det norskejede Statoil har kastet sig ud i. Boringen skal nemlig foregå på 1.200 meters dybde. Selv om farvandet betegnes som et „åbentvands-område" er isbjerge bestemt en faktor man må regne med. Derfor vil Statoil overvåge isbjergene i området og afbryde boringen midlertidigt hvis et isbjerg kommer for tæt på. Seniorforsker Anders Mosbech:

- Den værste trussel mod miljøet vil være en ukontrolleret udblæsning af olie, et såkaldt „blowout". Risikoen for at det sker er dog meget lille. Langt de fleste store oliespild sker ved uheld med tankskibe, som vi kender det fra „Exxon Valdez" der grundstødte i Alaska i 1989.

Statistisk set forekommer alvorlige udblæsninger af olie kun for én ud af ca. 3.000 boringer. Men skulle uheldet ske viser modelberegninger at olien ikke vil samle sig på havoverfladen og nå ind til kysten. Det skyldes at boringen foregår på så dybt vand og at olien ventes at være blandet med store mængder gas. Derfor ventes olien at blive dispergeret i vandet (opblandet i små kugler) fra havbunden og op til 3-500 meters vanddybde. For en sikkerheds skyld tager Statoils beredskabsplaner dog også højde for den situation at et oliespild når op til overfladen og ind til kysten.

- Det er dog også vigtigt at tænke på den daglige aktivitet omkring en boring. Man forestiller sig det måske ikke umiddelbart, men en væsentlig påvirkning af miljøet er støj fra boringen. Under vand kan borestøj høres meget langt væk. Flere undersøgelser tyder på at hvaler fjerner sig fra borestøj, men der er også eksempler på at hvaler har vænnet sig til støjen.

- Den nordøstlige del af Fyllas Banke er meget vigtig for pukkelhvaler i sommerperioden. Derfor vil vi følge pukkelhvalernes adfærd i et fourageringsområde ca. 60 km fra borestedet. Vi udstyrer simpelthen et antal hvaler med satellitsendere så vi kan sammenligne deres adfærd før, under og efter boringen.

For at fortælle om de mulige påvirkninger af miljøet ved olieefter-forskning udsendte DMU i 1998 Temarapport nr. 17 „Olieefterforskning og miljø i Vestgrønland". Rapporten er og-så udsendt i en grønlandsk udgave.

Seniorforsker Anders Mosbech, amo@dmu.dk

Det grønlandske Råstofdirektorat og Energistyrelsen har igangsat en DMU-ledet kortlægning af områder der er særligt følsomme overfor oliespild. Det drejer sig bl.a. om udbredelsen af fisk, fugle, sæler og hvaler, herunder fiskeri- og fangstinteresser. Kortlægningen omfatter området mellem 62° og 68° N (knap 700 km i luftlinje) fra Paamiut i syd til Attu i Nord.
Kortlæg-ningen vil blive brugt når Råstofdirektorat skal godkende Statoils be-redskabsplaner, men den vil også være et godt grundlag for at vurdere eventuelle fremtidige aktiviteter i området.

Fotos: DMU/Anders Mosbech


Dato for sidste opdatering 2000-06-09 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links