Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Biologisk rensning af jord

Karen Bendixen, 25 år

Studerer miljøkemi på KVL. Skriver speciale på DMU, Afdeling for Mikrobiel Økologi med Ulrich Karlson som ekstern vejleder. Intern vejleder: Peter E. Holm, Kemisk Institut, KVL. Speicialet handler om brug af bakterier og piletræer til at rense jor forurenet med PAH (polycykliske aromatiske hydrocarboner).

Hvor finder man et sted at skrive speciale uden for universitetets mure?.

Da jeg var nået så langt i mit studie-forløb at jeg skulle til at skrive speciale, begyndte jeg at se mig om efter hvad der var af muligheder. Jeg ville gerne lave mit speciale et sted uden for universitetsmurene, for at se hvad der foregår ude i "den virkelige verden". Men det var ikke så let endda at finde en specialeplads uden for universitetsmiljøet. For hvad foregik hvor, og hvem i al verden skulle jeg henvende mig til?

En dag holdt nogle af mine med-studerende et oplæg om bioremediering. De havde i den forbindelse snakket med seniorforsker Ulrich Karlson fra DMU, og de mente at han var interesseret i at få specialestuderende.

Jeg har nu været i gang i 11 måneder med mit speciale om brug af planter og bakterier til at rense forurenet jord, såkaldt phytoremediering. Så efterhånden har jeg fået set lidt af livet uden for universitetetsmurene. Noget af det jeg har lært i løbet af disse 11 måneder er hvor vanskeligt det kan være at arbejde med biologi. Sommetider vil bakterierne bare ikke vokse og pilene ikke gro, og så må man jo bare vente - også selv om det tager måne-der. Jeg har lært en masse om mikrobiologi som jeg ikke viste så meget om inden jeg startede, og så har jeg fået et større specifikt kendskab til bioremediering. Efterhånden er der også begyndt at komme nogle resultater ud af mine forsøg, og resultaterne skal jeg nok få skrevet sammen til et speciale..

For at få pilestiklingerne til at gro er det vigtigt at de ikke bliver klippet for sent på efteråret. Så går de nemlig i en slags vinterdvale og vil ikke spire før de har fået frost. Det er også vigtigt at opbevare stiklingerne rigtigt indtil de bliver plantet-  

 Karen Bendixen, kbe@dmu.dk
Dato for sidste opdatering 2000-09-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links