Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Ny overvågning

Som kort fortalt i sidste nr. af DMU-Nyt har Miljø- og Energiministeriet pr. 1. juli flyttet det samlede ansvar for en række natur- og miljøovervågningsopgaver fra ministeriets tre styrelser til DMU. I dette nummer ser vi nærmere på hvad dette kommer til at betyde for samarbejdet med bl.a. amterne..

Baggrunden for at flytte opgaverne var et ønske om at forenkle arbejdsgangene i ministeriet. DMU har som den bredest dækkende forskningsinstitution fået langt hovedparten af opgaverne, men der er også overført opgaver til Forskningscentret for Skov & Landskab.

DMU samler de nye opgaver i en nyoprettet overvågningssektion som placeres i Silkeborg. Sektionen ledes af lic. scient. Lars Moeslund Svendsen og omkring 1. oktober forventes de i alt 5 medarbejdere at være på plads. Sektionen får direkte reference til DMU's direktion. Vicedirektør Torben Moth Iversen regner med at det nu bliver nemmere at effektivisere overvågningen.

 - På forskningsinstitutionerne har vi længe haft det praktiske arbejde med meget af natur- og miljøovervågningen. Vi har opbygget en betydelig viden om bl.a. styrker, svagheder og omkostninger ved forskellige strategier og metoder til overvågning. Ved at samle såvel det nationale som det internationale arbejde kan vi forhåbentlig effektivisere og opnå en synergi.

 - Der er et stigende behov for at overvåge naturen og miljøet. Fx tiltræder Danmark flere og flere internationale aftaler hvor landet forpligter sig til at overvåge og rapportere hvordan det går.

Det er nu DMU's ansvar at udarbejde oplæg til en samlet overordnet prioritering af overvågningen og koordinere arbejdet i ministeriet. Efterfølgende skal DMU sikre at beslutningerne bliver implementeret i operationelle overvågningsprogrammer inden for den afsatte økonomi.

DMU overtager også ansvaret for samarbejdet med kommuner og amter på overvågningsområdet. Amterne er langt den største aktør i natur- og miljøovervågningen og et effektivt samarbejde mellem ministeriets institutioner og amterne er et kardinalpunkt. Når aftalen om vandmiljøovervågningen (NOVA 2003) udløber er det således DMU som på ministeriets vegne skal indgå en ny aftale med amterne om natur- og miljøovervågning. Ikke mindst i revisionsprocessen er samarbejdet vigtigt. Læs nærmere om organiseringen af overvågningsopgaverne på DMU's hjemmeside: nova.dmu.dk

Vicedirektør Torben Moth Iversen, tmi@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2000-09-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links