Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Høj vandstand er kritisk

Ole R. Therkildsen, 29 år 

Har studeret biologi på Århus Universitet og skrevet speciale i DMU´s Afdeling for Kystzoneøkologi med seniorforsker Jesper Madsen som ekstern vejleder. Intern vejleder: Lektor E. Davis Parker, Afd. for Genetik og økologi, Biologisk Institut, Århus Universitet. Specielaet har bl.a. belyst nogle af de faktorer, der er bestemmende for svæmmeænders valg af føde og habitat. Specialet blev forsvaret i juni 2000. Er efterfølgende blevet ansat som akademisk medarbejder i afdelingen.

Svømmeændernes størrelse bestemmer hvor langt de kan nå ned i vandet. Derfor er høj vandstand kritisk for ændernes adgang til føde på bunden.

I efteråret 1997 begyndte jeg som specialestuderende i DMU's Afdeling for Kystzoneøkologi, som jeg kendte fra biologisk projektarbejde. Afdelingens arbejde fokuserer på vandfugle i forhold til føderessourcer, habitatkvalitet og menneskelig forstyrrelse. Der var her mulighed for at blive tilknyttet et konkret projekt med en veldefineret problemstilling.

Vi blev enige om at mit speciale skulle udføres i tilknytning til et projekt under Det strategiske Miljøforskningsprogram, hvor DMU laver forsøg med jagt i Ulvshale/ Nyord Reservatet på Møn. Jeg skulle undersøge hvordan svømmeænderne gennem efteråret udnytter områdets såkaldte fladvand, hvor ænderne har adgang til at æde af bundplanterne på vanddybder op til ca. 1/2 meter. Resultatet skulle bl.a. bruges til at forklare hvad der bestemmer om ænderne søger føde på strandengen eller i fladvandet.

 

Krikand, pibeand, skeand, gråand og spidsand kan ikke nå lige langt ned i vandsøjlen. En krikand kan derfor nå en mindre del af føden end de større arter. Det er specielt kritisk i perioder med forhøjet vandstand .

I efteråret 1997 måtte vi imidlertid konstatere at ænderne ikke søgte føde på fladvandet, fordi en usædvanlig høj vandstand forhindrede dem i at nå bundvegetationen. I den efterfølgende sæson lykkedes det at indsamle de nødvendige data, og det lykkedes at udvikle en matematisk model der beskriver hvordan svingninger i vandstanden påvirker fødeplanternes tilgængelighed.

Svømmeænderne kan ikke dykke og kan derfor kun nå så langt ned i vandsøjlen som deres størrelse tillader dem. Da ænderne har forskellig størrelse, er der derfor stor forskel på hvor stor en del af bundvegetationen den enkelte art kan nå. Modellens forudsigelser forklarer ændernes valg af fødesøgningsområde i forhold til vandstanden. Modellen kan også beregne hvor høj vandstanden skal være før den enkelte art opgiver at søge føde på fladvandet til fordel for strandengen.

Ole R. Therkildsen, oth@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2000-09-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links