Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Brandhæmmere giver problemer

Computere og fjernsyn indeholder bromerede flammehæmmere for at nedsætte deres evne til at brænde. Udenlandske undersøgelser viser imidlertid at flammehæmmerne spredes i miljøet hvor meget tyder på at de er en ny alvorlig miljøgift. Derfor undersøger forskere fra DMU nu hvor meget stofferne er spredt i det danske miljø

De flotte ørreder i Lake Ontario i Canada er nogle af de dyr der først har mærket konsekvenserne af det øgede forbrug af bromerede flammehæmmere der er fulgt med det moderne ITsamfund. Her har canadiske forskere set at indholdet af en enkelt gruppe flammehæmmere, de såkaldte PBDE'er, er steget næsten hundrede gange: Fra ca. 10 nanogram pr. gram i 1983 til ca. 940 i 1998 (et nanogram = en milliardtedel gram). Men vi mennesker er også udsat for bromerede flammehæmmere: Arbejdere i genbrugsstationer for computere og fjernsyn har markant øgede koncentrationer i blodet, og i Sverige har man gennem de sidste 20 år målt en fordobling af koncentrationen i modermælk hvert 5. år.
Koncentrationen af bromerede flammehæmmere (PBDE´er) i ørred i Lake Ontario i Canaca er steget næste hudnrede gange på blot 15 år. Gruppen af polybomrere dephenylethere (PBDE´er) kan rumme fra et til ti brom-atmoner (Br). (Data fra Lucros et al (2000), Organologalogen Compounds 47: 73-76.

Bromerede flammehæmmere er som navnet antyder organiske stoffer der indeholder brom. De bromerede forbindelser er meget stabile og effektive som brandhæmmere i plastmaterialer. Den store stabilitet er desværre også medvirkende til at de spredes i miljøet hvor de i foruroligende grad ophobes i sedimenter og opkoncentreres i fødekæderne. Bromerede flammehæmmere er ikke akut skadelige, men de kan på længere sigt, selv i små mængder, skade leveren og ændre menneskers og dyrs evne til forplantning. De har nemlig en såkaldt hormonlignende effekt.

Computerens dele indholder bromerede flammehæmmere som kan fordampe og dermed påvirke indemiljøet.

Derfor er forsker Jesper Platz, DMU, sammen med sin kollega Jan H. Christensen gået i gang med at kortlægge hvor store koncentrationer af bromerede flammehæmmere der findes i det danske miljø. Undersøgelsen, som er støttet af Miljøstyrelsen, er den først af sin art i Danmark, og den vil derfor give forskerne helt ny indsigt på dette område.

I den kommende tid vil forskerne fra DMU indsamle og analysere sedimenter fra søer og havområder rundt omkring i Danmark. De vil også måle koncentrationen af de bromerede flammehæmmere i blåmuslinger og i æg fra tejster i Kattegat (tejsten er en havfugl der lever af fisk). Undersøgelsen afsluttes i begyndelsen af 2001.

Forsker Jesper Platz, jpl@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2000-12-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links