Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Forurening afsløres fra rummet

Forurening med tungmetaller kan i løbet af et par år afsløres fra satellitter. Ved hjælp af et måleinstrument som kan måle bølgelængder over et meget bredt spektrum, håber man fra fly at kunne overvåge og måle jordforurening i områder med minedrift på en billig måde. Metoden undersøges i øjeblikket i et EU-projekt som DMU deltager i.

Blyklippen er navnet på en mine ved Mestersvig i det centrale Østgrønland. Minen producerede 545.000 tons malm i årene fra 1956 til '63. Fra malmen udvandt man bly og zink. Under forarbejdning, transport og deponering af malmen blev området omkring minen forurenet med tungmetallerne. Siden 1963 har området stort set været uberørt af mennesker hvilket gør det ideelt til at undersøge forureningens karakter og dens spredning. Deltagerne i EU-projektet, MINEO, har derfor valgt at bruge Blyklippen ved Mestersvig som en af de seks miner der undersøges i projektet.

I fremtiden vil forurening på jorden kunne ses fra luften.

De fem andre miner i projektet ligger i Portugal, England, Tyskland, Østrig og Finland. Minerne er valgt for at dække klimatiske, geografiske og økonomiske forskelle. Projektet er et samarbejde mellem 11 europæiske forskningsgrupper hvor Danmark er repræsenteret af DMU og GEUS (Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse). Når projektet afsluttes i 2002, er det målet at have udviklet teknikken så den, på en billig måde, kan kortlægge forureningen i områder med minedrift. Baggrunden er de stigende miljøkrav til de europæiske miner. Mineindustrien og politikerne i EU har brug for et redskab der kan levere billige og troværdige miljødata. Disse miljødata skal i fremtiden være en del af beslutningsgrundlaget når minernes økonomiske og miljømæssige problemer diskuteres i EU. Forskere fra DMU har i mange år registreret forureningen i området omkring minen ved Mestersvig ved at undersøge indholdet af tungmetaller i fx tang, fisk og sediment. Seniorrådgiver Peter Aastrup, DMU, regner med at undersøgelserne med den nye teknik i første omgang vil give forskerne et bedre billede af forureningens udbredelse, og en idé om hvor forureningen er størst. Dette vil bl.a. gøre det nemmere at planlægge og udføre undersøgelserne af forureningen på jorden.

Indsejlingen til Mestersvig hvor der i årene 19551963 blev udvundet bly og zink. DMU undersøger nu mulighederne for at overvåge spredningen af tungmetaller i miljøet omkring minen fra fly og satellit. Foto: DMU/ Gert Asmund

Peter Aastrup ser store fremtidsmuligheder i projektet. Teknikken kan sandsynligvis også bruges til at måle forurening fra andre kilder, og om et par år kan måleudstyret installeres i en satellit som derefter konstant kan overvåge miljøet.

Forsker Peter Aastrup,


Dato for sidste opdatering 2000-12-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links