Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Fokus på de små søer

De fleste danske søer er ganske små. På trods af dette er kendskabet til netop småsøernes miljøtilstand meget begrænset. Dette er forskerne Jens Peder Jensen og Martin Søndergaard fra DMU imidlertidigt i gang med at lave om på. De er netop ved afslutte et projekt der gør status over småsøernes tilstand.

Småsøer og vandhuller er vigtige indslag i den danske natur. Ikke bare som kønne oaser, men også som "åndehuller" for en lang række smådyr, insekter og planter. Derfor skal det klarlægges hvordan og hvor meget søerne påvirkes af mennesker og de naturtyper vi opretter omkring dem.

Martin Søndergaard forklarer: - I de små søer er problematikken omkring miljøfremmede stoffer og deres skadelige effekter ekstra relevant. Alt tyder på at effekten fra stofferne er størst i de små søer, da de har et lille vandvolumen og dårlig vandudskiftning. De er desuden ofte placeret direkte op til intensivt dyrkede arealer.

Urup Mose, nordvest for Grindsted, er et perfekt sted til at studere småsøer. Her ligger der 10 små søer som opstod i 1920-40 ved tørvegravning. Søerne er uden klart definerede til- eller afløb, de er opstået samtidigt og har sammenlignelige jordbundsforhold. Men undersøgelser foretaget af Ribe Amt har vist at deres miljøtilstand er vidt forskellig. Søerne er gennem tiden blevet påvirket forskelligt fra landbrug mv., hvilket har bevirket at fosforkoncentrationerne i søerne varierer fra 0,02 til 1,6 milligram fosfor pr. liter vand. Den store forskel i koncentrationerne af næringsstoffer bevirker bl.a. at der ikke er nogen undervandsplanter i de mest næringsrige og uklare af søerne, mens der findes op til 13 forskellige arter i de klarvandede.

Mange små søer indeholder ikke fisk hvilket har stor betydning for padder, krebsdyr og insekters levevilkår. I en sø uden fisk har de store dyreplanktonformer, fx dafnier, generelt bedre livsbetingelser så de er i stand til at begrænse mængden af planteplankton. Dermed kan vandet i søen holdes klart uanset indholdet af næringsstoffer.

Projektet munder ud i et sæt anvisninger til hvilke metoder der i fremtiden kan benyttes for at sikre en standardiseret overvågning af miljøet i søerne. Projektet foregår i et samarbejde med amterne og Skov- og Naturstyrelsen.

Projektet afsluttes i foråret, men fokuseringen på småsøerne fortsætter i et nystartet EU-projekt som DMU deltager i.

Seniorforsker Martin Søndergaard, ms@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-02-28 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links