Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Miljødata på nettet

Hvor forurenet er den luft vi indånder? Hvor mange rådyr nedlægger jægerne? Hvor meget kvælstof tilføres havet? Svarene på disse spørgsmål samt en mængde anden samfunds-relevant og nyttig viden om natur og miljø kan du finde på Danmarks Miljøundersøgelsers hjemmeside.

Frem til år 2003 vil DMU opprioritere formidling af viden på nettet så alle de data som skønnes at være relevante for offentligheden bliver nemt tilgængelige. Allerede nu indeholder DMU´s hjemmeside dog et stort udvalg at relevante sider der præsenterer viden og miljødata. Et udpluk af disse bliver præsenteret i denne artikel.

Luft: luft.dmu.dk
DMU overvåger luftkvaliteten i Danmark og lægger løbende resultaterne på nettet. Her kan du bl.a. se en 3-døgns luftprognose for de vigtigste skadelige stoffer. En anden nyhed på denne side er en oversigt over de danske udslip af luftforurening som rapporteres til internationale konventioner.
Det drejer sig om drivhusgasser og forsurende stoffer samt udvalgte tungmetaller og svært nedbrydelige organiske forbindelser. På luft.dmu.dk finder du også en beskrivelse af forskellige beregningsmodeller til at kortlægge spredning af luftforurening.

Vand: vand.dmu.dk
På denne side kan du bl.a. søge informationer og data i den nationale database for marine data (kaldet MADS). Når siden er fuldt udbygget, vil der bl.a. være mulighed for at finde data om vandkemi, planktonalger, makroalger, bundfauna og miljøfremmede stoffer. En anden spændende database beskriver vandløbenes tilstand. Her kan du finde kemiske parametre for en lang række vandløb og åsystemer i Danmark. Dataene i disse baser stammer fra amternes og DMU's miljøovervågning.

Natur: natur.dmu.dk
Som noget nyt finder man her en database over danske vegetationstyper (DANVEG) som på en systematiseret form beskriver den eksisterende viden om artssammensætning, økologi og succession i forskellige naturtyper.
Natursiden indeholder bl.a. også en database over nedlagt vildt i Danmark - den såkaldte vildtudbyttestatistik, en beskrivelse af de natur- og miljømæssige effekter af Skjernåens genslyngning samt data fra et stort overvågningsprojekt ved Zackenberg
på Grønland der søger at kortlægge de biologiske effekter af evt. klimatiske ændringer i Arktis. Databaserne bliver løbende opdateret og DMU udbygger jævnligt hjemmesiden med nye. I år 2001 formidler DMU indholdet af yderligere 4-6 nye databaser via nettet.

Derudover udbygger vi også hjemmesiden Natur.dk som er et nyt DMU-initiativ med det ambitiøse mål at fortælle om natur og miljø på en lettilgængelig form via nettet. De første resultater kan ses på www.natur.dk i form af historier om giftige alger i havet, skibsmaling, forvaltning af odderen, kuldioxid og drivhuseffekt, danske sæler og giftige stoffer i slam.

Informationsmedarbejder Jens C. Pedersen, jcp@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-02-28 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links