Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Naturplaner i landbruget

Som nævnt i artiklen "Stor interesse for naturplaner" er en række jyske landmænd netop gået i gang med at lave planer for hvordan de kan blive bedre til at forvalte naturen - både på de dyrkede marker og på arealerne udenom og imellem. En naturplan beskriver hvordan naturen på landmandens bedrift kan bevares og eventuelt forbedres. Planen udarbejdes af en »naturkonsulent«, som både skal have forstand på landbrug og natur, i et meget tæt samarbejde med den enkelte landmandsfamilie. Planen kan fx fortælle at der skal plantes i hjørnerne af nogle marker, og at der skal plantes løvtræ. Det kan også være en eng der skal græsses, eller et hegn hvor landmanden ikke skal for tæt på med sprøjte og gødningsspreder.

Seniorrådgiver Knud Tybirk forklarer at DMU sidste år udviklede et koncept for naturplanerne med forslag til målsætninger både for de dyrkede arealer og for landmandens udyrkede arealer (læhegn, diger, vejkanter, grøfter, vandhuller, gravhøje,mv.).

Projektet gennemføres i samarbejde med Skov- og Naturstyrelsen, amter, Naturrådet og Landbrugets Rådgivningscenter. Det ventes at Wilhjelm-udvalget vil anbefale, at naturplaner på landbrugsejendomme bliver et af tiltagene i agerlandet i den kommende Handlingsplan for Biodiversitet.

DMU har været med til at udvikle en koncept for hvordan landmændene kan lave naturplaner. DMU Nyt ser nærmere på indholdet.

Brandmandens lov
Knud Tybirk mener man skal lave naturplaner med samme prioritering, som når brandmanden slukker en brand:

  1. Først skal man redde den natur der endnu ikke er spoleret (bevare)
  2. Så skal man prøve at reducere skaden der hvor »ilden« allerede har fået fat, dvs.begrænse påvirkningen fra landbruget på naturen (beskytte)
  3. Til sidst tager man fat på at genopbygge den natur der er »brændt ned til grunden«, eller at lave ny natur i forbindelse med den eksisterende (genoprette, nyetablere).

Det er Knud Tybirks erfaring at de fleste landmænd helst vil starte med det sidste, men med »brandmandens lov« er der lagt op til en dialog mellem naturbeskyttelsesinteresser og landmandens interesser.

Seniorrådgiver Knud Tybirk, kty@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-06-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links