Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Ingen mål uden overvågning

...og ingen overvågning uden mål. Så kort kan man sammenfatte budskabet i det fælles oplæg fra DMU og Naturrådet til Wilhjelm-udvalget. En meningsfuld overvågning af naturen forudsætter nemlig at der er opstillet mål for hvad samfundet vil med naturen.

OECD anbefalede i sin vurdering af miljøindsatsen i Danmark fra 1999 bl.a. at "udarbejde alsidige landsdækkende arealstatistikker for alle de beskyttede områder og at forbedre samordningen af viden om biodiversitet og naturovervågning som en del af et samlet landsdækkende overvågningsprogram".

OECD var med andre ord ikke tilfreds med vores viden om naturens tilstand i Danmark. Manglerne betyder at vi i Danmark ikke i tilstrækkelig grad lever op til vores internationale forpligtelser. Derfor ser Wilhjelm-udvalget også på hvad der kan og bør gøres for at rette op på naturovervågningen.

Vi ved for lidt om udviklingen af den terrestriske natur. Det skal et nyt samlet overvågningsprogram for vandmiljø og natur rette op på.

Vicedirektør Torben Moth Iversen, DMU, har sammen med formanden for Naturrådet, professor Peder Agger, fået tilslutning til et forslag til overordnet strategi for en fremtidig naturovervågning i Wilhjelm-udvalgets naturgruppe.

I overensstemmelse med denne strategi har Miljø- og Energiministeriet aftalt med amterne at den omfattende overvågning af vandmiljøet og den mere sporadiske overvågning af landjordens miljø samles i ét nationalt program for overvågning af vandmiljø og natur, NOVANA. Torben Moth Iversen:
- Der er nogle skævheder i den måde vi overvåger natur og miljø på i dag. Det kan ikke passe at vi i dagens Danmark ikke mere præcist er i stand til fortælle politikerne hvordan det står til med eksempelvis vores heder og overdrev,og hvad der skal til for at sikre en positiv udvikling, siger han.

Torben Moth Iversen understreger at den første styrkelse af overvågnin- gen allerede er på vej, idet der er tilført midler til at styrke overvågningen af de naturtyper og arter som er beskyttet af EU’s Habitatdirektiv.

Torben Moth Iversen forventer at NOVANA vil kunne træde i kraft i 2004. Han venter at amterne som hidtil vil skulle stå for størstedelen af overvågningen.

Vicedirektør Torben Moth Iversen, tmi@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-06-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links