Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Livet under havets overflade

Selv om de danske have ikke prydes af farvestrålende koraller og spektakulære fisk, er livet under overfladen bestemt ikke kedeligt. Her lever tusindvis af dyr og planter i et kompliceret samspil.

De danske havområder repræsenterer et overgangsområde mellem Nordsøens høje saltindhold og den brakke Østersø. Denne forskel i saltkoncentrationen, har stor betydning for den biologiske mangfoldighed. Generelt lever der nemlig flere arter ved højt indhold af salt, men artsantallet afhænger også af miljøets "forskellighed" og af menneskelige påvirkninger som forurening og fiskeri.

Vandmiljøplanens overvågningsprogram har givet os et rimeligt godt kendskab til livet på den bløde bund og flere andre sider af naturen i havet. Derimod kniber det med viden om de hårde stenbunde og stenrevene. Her er mange dyr og alger groet fast på stenene så dykkere må indsamle prøver og data manuelt. Det er både dyrt og tidskrævende, og derfor er vores viden om dyrelivet på den hårde bund meget spinkelt.

For at råde bod på det har DMU i samarbejde med blandt andet Skov- og Naturstyrelsen prøvet en ny teknik hvor dykkerne bogstaveligt talt støvsuger et område af bundens småsten, hvorefter prøverne undersøges ombord på ledsageskibet.

Undersøgelserne har afsløret en rigdom af biologisk mangfoldighed. Der blev fundet 163 arter af dyr og 67 arter af tang på et stenrev, og forskerne talte i alt 19.000 dyr på de fire kvadratmeter stenrev som blev undersøgt.

Projektleder Karsten Dahl, DMU, håber at fremtiden vil bringe en større viden om samspillet mellem de mange dyr og planter i havet og de faktorer som har betydning for den biologiske mangfol- dighed. Det er en forudsætning for at kunne handle miljømæssigt fornuftigt.

Påvirkning af havets biodiversitet
Stenfiskeri og bundtrawl har gennem tiden påvirket og ændret levevilkårene under vandet, men ellers er det i høj grad udvaskningen af næringsstoffer fra landbruget, som har betydning. Eksempelvis var årene 1996 og 97 usædvanlige tørre, hvilket betød at tilførslen af næringsstoffer til havet faldt drastisk. Dette kunne Karsten Dahl med det samme se på stenrevene hvor tangen bredte sig, fordi vandet blev mere klart.

Biolog Karsten Dahl, kda@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-06-07 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links