Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Bakterier som miljøindikatorer


Bakterier kan bruges til at overvåge miljøet. Ny forskning tyder på at de små organismer i fremtiden vil afløse eller supplere traditionelle kemiske og fysiske målemetoder.

DMU har netop været vært for en workshop hvor forskere fra Storbritannien, Holland, Schweiz og Tyskland præsenterede resultater fra overvågningsprogrammer hvor bakterier bruges som miljøindikatorer. Selvom teknikken stadig er i sin ungdom,har de foreløbige erfaringer været positive.Seniorforsker Anne Winding fra DMU tror at morgendagens miljøovervågning kan udvikles fra den bakterielle verden.
-Bakterier har nogle særlige fortrin som miljøindikatorer sammenlignet med de traditionelle fysiske og kemiske målemetoder,siger Anne Winding.

Hun forklarer at bakterierne kan fortælle os om aktuelle forureningstilstande,om ændringer i plantevækst eller om generelle ændringer i jordmiljøets tilstand.

Bakterier dyrket i en petriskål.Bakterier findes i et utal af forskellige former, farver og størrelser -det afspejler en stor artsrigdom.

Bakterier er gode til at fortælle om en forurening reelt udgør en risiko for levende organismer.For eksempel kan olie og tjærestoffer binde sig til jordens partikler på måder som gør stofferne utilgængelige for levende organismer.I dette tilfælde kan kemiske målinger i jorden kun vise at der er et højt indhold af olie.Bakterierne kan derimod vise om de levende organismer i jorden reelt tager skade af olien.

Bakterier er meget følsomme organismer der ofte reagerer meget hurtigt på miljøforandringer.Det har man set ved forsøg i Storbritannien hvor nogle bakterier reagerede på tungmetalforurening ved lavere koncentrationer end planter.I dette tilfælde virkede bakterierne altså som en bedre miljøindikator end dyr og planter.

Endelig kan bakterier også fortælle miljøhistorie, dvs.om ændringer som er sket tidligere.For eksempel kan man se hvis der i en periode har været mangel på ilt. Det kan nemlig aflæses i sammensætningen og aktiviteten af bakterier.

Rodknolde med Rhizobium bakterier på hvidkløver. Forekomsten af fritlevende Rhizobium en vigtig forudsætning for at kunne binde kvælstof -og dermed en god miljøindikator.

Bakteriers funktioner i miljøet
Bakterier findes overalt og i stort antal,faktisk helt op til ti milliarder i et gram jord. De kan nedbryde planterester og døde dyr, bekæmpe skadedyr på vores marker, forårsage sygdom hos planter, dyr og mennesker samt være med til at fremstille vores fødevarer og medicin.

Bakteriernes verden består af et kompliceret samspil mellem de enkelte bakterier og højere organismer som planter og dyr.For eksempel er der mange bakterier omkring planterødder i jord som har hver deres funktion.Der er både bakterier som hjælper planten med at skaffe næringsstoffer, bakterier som bekæmper svampesygdomme hos planten og bakterier som giver planten sygdomme. Samspillet mellem de mange forskellige bakterier har stor betydning for plantens vækst og trivsel.

Bakterierne kan netop bruges som miljøindikatorer fordi samspillet mellem de mange forskellige bakterier i jorden er så stort,og fordi bakterier reagerer meget følsomt og hurtigt. En påvirkning af bakteriesamfundet vil derfor hurtigt kunne afsløres.

Seniorforsker Anne Winding,aw@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-09-06 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links