Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

Er økologisk jordbrug godt for naturen?

Økologisk landbrug er i fremgang, men hvordan behandler økologien egentlig naturen?DMU leder et nyt forskningsprojekt som skal give svar på dette spørgsmål. Målet med projektet er at undersøge hvordan de biologiske,produktionsmæssige og æstetiske forhold fungerer og hænger sammen på økologiske landbrug,forklarer seniorrådgiver Knud Tybirk fra DMU: -Vi håber at projektet giver os nogle redskaber eller metoder som kan bruges til at bedømme og forbedre naturkvaliteten på økologiske landbrug, siger han.

Det økologiske jordbrug kommer i stigende grad til at præge naturen i det åbne land. DMU leder et nyt projekt der skal se på hvad det kommer til at betyde for vores oplevelse af natur og landskab. Kortnæbbede gæs. For 13-14 af de 19 rød-og gullistede arter i området har naturgenopretningen haft en positiv effekt - uden at det er gået ud over fx de store flokke af rastende gæs.

Knud Tybirk forklarer at der i offentligheden er en udbredt forventning om at økologisk jordbrug ikke kun fremmer et alsidigt afgrødevalg og behandler jorden nænsomt,men også skaber bedre natur.Men dette er - indtil nu -faktisk aldrig dokumenteret i Danmark. Vi ved at der bliver mere liv på markerne,men vi kender endnu ikke til påvirkningerne af naturen uden for markerne og af landskabet.

Som optakt til projektet har Knud Tybirk netop lagt sidste hånd på en udredning om hvordan vi opfatter naturen - og hvilke forventninger og krav vi stiller til god naturkvalitet, specielt i forbindelse med økologisk jordbrug.

Naturkvalitet i økologisk jordbrug handler nemlig ikke kun om hvordan naturen understøtter produktionen, fx med biologisk skadedyrsbekæmpelse, mange regnorme og et mangfoldigt liv i jorden. Naturkvalitet handler også om kvaliteten og antallet af levesteder for vilde dyr og planter på og uden for landmandens marker.

Derudover spiller de rekreative og æstetiske forhold også en stor rolle. De er vigtige for de fleste af os som besøger landbrugslandet. Vi konsumerer jo men også oplevelser. Derfor er det relevant at forholde sig til de oplevelsesmæssige kvaliteter -lige fra vilde planter og sommerfugle til det samlede landskab.

Naturen i traditionelt landbrug betragtes ofte med produktionsøjne hvor landmanden udnytter naturgrundlaget så meget som muligt. Hos økologiske landmænd foregår produktionen i højere grad i samspil med naturen. Dermed er forventningerne til naturkvaliteten i det økologiske landbrug også anderledes og højere.

Forskningsprojektet skal over de næste fire år afdække om disse økologiske forventninger til naturkvalitet kan indfries. Forskerne vil kombinere naturvidenskabelige undersøgelser med interviews med landmændene om deres opfattelse af naturkvalitet. DMU leder projektet,som er en del af aktiviteterne under Forskningscenter for Økologisk Jordbrug (FØJO).

FØJO
Forskningscenter for Økologisk Jordbrug (FØJO)koordinerer den økologiske jordbrugsforskning i Danmark. Læs mere på www.foejo.dk

Det nye forskningsprojekt
Projektet ledes af forskningschef Jesper Fredshavn, DMU,og i samarbejdet indgår forskergrupper fra Landbohøjskolen,Århus Universitet, Danmarks JordbrugsForskning og Forskningscentret for Skov & Landskab.

Seniorforsker Knud Tybirk, kty@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2001-09-06 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links