Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

”Lager” af kiselalger på havbunden

 
Hvert forår sker der en kraftig kort-varig opblomstring af kiselalger i havet. Hidtil har man troet at algerne hurtigt blev omsat af andre organismer når de synker til bunds, men forskere fra DMU har nu opdaget at kiselalgerne kan overleve mange måneder – måske år! – på bunden. Faktisk kan man hen på sommeren genfi nde størstedelen af kiselalgerne fra forårets opblomstring i de øverste centimeter havbund. Det er muligvis disse alger der starter op-blomstringen det følgende forår.

Af Forsker Jørgen Hansen,  joh@dmu.dk

Kiselalgerne er såkaldte opportunister i planktonet. De udvikler forårets opblomstring så hurtigt at deres fjender, vandlopper m.v., ikke kan nå at æde dem. Når kiselalgerne så har opbrugt al næringen og nået deres maksimale antal i vandsøjlen, skynder de sig at forsvinde. De klumper sig sammen i aggregater, “marin sne”, som hurtigt synker til havbunden, hvor de er uden for rækkevidde for vandlopperne.

– Det er smart, forklarer biolog Jørgen Hansen. Om sommeren ville de gennemsnitligt kun overleve ca. 1 døgn, mens de nede på bunden kan ligge uantastet i månedsvis. Der overlever de uden lys, men de er klar til at vokse når som helst storme hvirvler dem op til havets overflade. Om vinteren hvor der er meget rin ge aktivitet i vandsøjlen, ligger der hundrede af millioner spiringsdygtige celler for hver kvadratmeter havbund. Netop fordi der ligger så mange kan der hurtigt komme gang i næste forårs opblomstring af kiselalger, forklarer han.

Samtidig betyder den lange overlevelse på havbunden at næringsstofferne er bundet i kiselalgerne. Dermed er de overlevende kiselalger med til at dæmpe opvæksten af alger sommeren igennem.

DMU’s forskere har også vist at sedimentationen af kiselalger til havbunden kan variere fra det ene område til det andet. Alf Josefson og Jørgen Hansen fandt i 2001 et område i det centrale Kattegat hvor der slet ikke blev bundfældet nogen kiselalger. Alligevel var der et kraftigt iltforbrug i bundvandet i dette område i sensommeren, men det var altså ikke forårets opblomstring af alger der var årsag til dette iltforbrug – det skyldtes snarere nedbrydning af organisk materiale tilført fra andre havområder. Foto: DMU/ Grafisk værksted

I 2002 vil DMU derfor sammen med en række amter lave en mere detaljeret kortlægning af bundfældningen af kiselalger. Jørgen Hansen håber bl.a. det kan føre til en bedre forståelse af hvorfor der er mange bunddyr i nogle områder og færre i andre.

Når forårets opblomstring af kiselalger i havet slutter, stiger antallet af kiselalger på havbunden kraftigt – faktisk så meget at det svarer til den mængde kiselalger der var i vandsøjlen under opblomstringen. Nye undersøgelser fra DMU viser at algerne kan overleve mange måneder på havbunden.


Dato for sidste opdatering 2002-03-14 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links