Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

DMU Nyt 2/2002

Større udbytte af overvågningen i Litauen

 
af projektchef Jens Møller Andersen jea@dmu.dk

Eksperter fra DMU, Århus og Vejle Amt har været i Litauen for at undersøge hvordan det litauiske program for overvågning af vandmiljøet kan optimeres. Litauen har masser af fl oder og søer – til sammen dækker de 4 % af landets areal. Presset på det litauiske vandmiljø kommer grundlæggende fra de samme kilder som i Danmark, men Litauen har også tyndtbefolkede områder hvor vandløb og søer stadig er i en oprindelig tilstand. Dem kan man bruge som reference for de mere påvirkede vandløb og søer, ikke bare i Litauen, men fx også i Danmark.

Litauen har længe haft en omfattende overvågning af vandmiljøet. Man har bare ikke brugt det i forvaltningen. Derfor foreslår de danske eksperter et mere målrettet program, som kan leve op til EU’s krav, og samtidig kan bruges til at prioritere en rensningsindsats.

Forslaget fra de danske eksperter indebærer bl.a. at de litauniske myndigheder vil få målinger fra flere søer og vandløb, og at man kun tager de prøver der er behov for til at belyse det aktuelle forureningsproblem.

De danske eksperter foreslår øget vægt på målinger i små og mellemstore vandløb. Det vil gøre det nemmere for myndighederne at skille virkningerne af de forskellige typer af forurening end når man kun måler i de store floder, hvor mange typer af forurening ofte er blandet sammen.

Seniorforsker Nikolai Friberg, DMU i et af de litauiske vandløb. Eksperter fra DMU, Vejle og Århus Amt var sammenlagt 61 uger i Litauen for at indsamle oplysninger til brug for deres forslag til en mere effektiv overvågning af vandmiljøet. Foto: DMU/ Jens Møller Andersen.

Danskerne foreslår også at man begrænser målingerne af miljøfremmede stoffer til få målestationer, primært de steder hvor det er sandsynligt at finde noget. Samtidig anbefaler de danske eksperter en bedre koordinering af overvågningen i de forskellige vandområder og en mere sammenhængende vurdering af resultaterne.


Projektchef Jens Møller Andersen, DMU, forventer at prisen for det reviderede overvågningsprogram bliver nogenlunde som hidtil. Også antallet af målinger bliver uændret, dog fordelt på flere stationer og med større vægt på de biologiske forhold og på kvantificering af forureningskilder.

Projektet er et såkaldt »twinning projekt« betalt af EU’s Phare-program, og det afsluttes i løbet af sommeren. Herefter forventer Jens Møller Andersen at Litauen skal bruge et par år til at omlægge deres overvågningsprogram.

Projektchef Jens Møller Andersen, jea@dmu.dk


Dato for sidste opdatering 2002-06-14 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links