Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

DMU Nyt 2/2002

DMU-initiativ for at undgå dobbeltarbejde

Af Biolog Bjarne Norup, bno@dmu.dk

Sammen med Det europæiske Miljøagentur har DMU taget initiativ til at oprette en fælles portal for al international rapportering af miljødata. Hermed undgår man at skulle indsende de samme data flere gange til forskellige internationale instanser – og brugerne vil kunne se oplysninger om Europas miljø samlet på ét sted.

Det lyder lidt som Klods-Hans, men det er den skinbarlige virkelighed. Rundt omkring i de europæiske miljøadministrationer sidder medarbejdere og skal indtaste de samme data til ECE, EU, OECD, HELCOM eller andre som samler oplysninger om miljøets tilstand. Det værste er at de typisk har pligt til at aflevere disse data i forskellig form til de forskellige modtagere.

Undgå dobbeltarbejde – brug ReportNet
For at undgå dette dobbeltarbejde har Miljøministeriet bedt DMU sikre at arbejdsgangen med rapportering af data kan ske så enkelt som muligt. Det europæiske Miljøagentur har arbejdet med dette mål i flere år og har netop sammen med DMU oprettet en portal for al international rapportering af data, kaldet ReportNet, som kan ses via ovs.dmu.dk
På sigt er det målet at data for hvert tema lægges på ReportNet én gang om året, hvorefter alle internationale instanser kan trække på det samme datasæt. Foreløbig har 8 lande tilsluttet sig systemet, herunder Danmark.
Etableringen af det danske datalager på ReportNet er en logisk del af arbejdet med digital forvaltning.

Tungt at ændre rutiner
Det er klart at udvikling af en fælles infra-struktur som ReportNet kræver ændringer i vaner og arbejdsgange både i medlemslandene og hos modtagerne af data. For eksempel vil den kendte direkte afl evering af informationer blive afløst af en national data- og informations-service. Derfra kan levering automatiseres efter de internationale aftalers krav. En sådan ændring kan kun aftales og gennemføres når det er vist at systemet virker.
DMU har sammen med Miljøagenturet taget initiativ til en fælles portal for internationale miljødata, ReportNet, der kan ses på adressen cdr.eionet.eu.int

ReportNet er netop nu ved at have nået et sådant stade. Samtidig er EU-Kommissionens Generaldirektorat for Miljø begyndt at overveje et system til at støtte et direktiv om rapportering af miljødata. Eurostat er ligeledes ved at få øjnene op for kvaliteterne ved Report-Net, og der er en intens dialog mellem Det europæiske Miljøagentur og Kommissionen om en fælles vej mod et samlet europæisk netværk til indsamling af data.

Arkitekturen og softwaren for et europæisk rapporteringsnetværk er næsten på plads – dog mangler den sidste udvikling og fi npudsning. Det vil tage nogle år at nå til europæisk enighed om arkitektur, datakrav og -formater mv., og i mellemtiden bliver ReportNet færdigt og testet igennem. Derefter kan landene starte med at rapportere en gang årligt for hvert tema (eller sjældnere afhængigt af temaet) til deres datalagre på Report-Net.


Dato for sidste opdatering 2002-06-14 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links