Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

DMU Nyt 2/2002

Danmarks Forskningsråds rapport om sektorforskningen

Masser af konkurrence allerede

 
Danmarks Forskningsråd anbefaler at DMU opretholdes som sektorforskningsinstitution, men ønsker generelt at basismidler udbydes i fri konkurrence. Her overser rådet for DMU’s vedkommende tilsyneladende at en meget stor del af vores forskningsprojekter allerede i dag er et resultat af fri konkurrence.

Af direktør Henrik Sandbech hs@dmu.dk

I forbindelse med regeringsdannelsen og Finanslovsforslaget for 2002 bad Regeringen Danmarks Forskningsråd om at gennemgå sektorforskningen. Som man kunne læse i kommissoriet var formålet bl.a. at overføre midler til den frie forskning.

Nu foreligger redegørelsen. Jeg har med tilfredshed noteret mig at Danmarks Forskningsråd anbefaler at DMU opretholdes som selvstændig forskningsinstitution i Miljøministeriet.

Der er en tydelig opfordring fra rådet til at DMU (og de øvrige sektorforskningsinstitutioner) bidrager yderligere til undervisningen på universiteterne. DMU hører i forvejen til de institutioner der bidrager mest, og vi er indstillet på at etablere yderligere aftaler med universiteterne. Vi ser samtidig frem til at der etableres klare retningslinjer for sektorforskningens deltagelse i undervisningen.

Rådet anbefaler også at undersøge mulighederne for at konvertere basismidler (= Finanslovsmidler) til udlicitering af opgaver og udbud af åbne forskningsprogrammer. Her er DMU’s muligheder stærkt begrænsede. Hovedparten af vores basisbevilling er bundet til pligtopgaver, og med varslede nedskæringer i Finanslovsbevillingerne de kommende tre år vil omfanget af pligtopgaver blive større end basisbevillingen.

På nogle områder udliciterer vi allerede i dag driftsprægede opgaver, og langt den overvejende del af DMU’s forskning er betalt af eksterne midler udbudt i fri konkurrence. Det sker eksempelvis via EU’s forskningsprogrammer som vi har sat fokus på i dette nummer af DMU-Nyt

Rapporten er sendt til høring hos en række institutioner og organisationer med frist for kommentering 1. juli.


Dato for sidste opdatering 2002-06-14 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links