Forside Nyt Viden Om DMU Kontakt os Søg In English
 

DMU Nyt 2/2002

Mere miljø for pengene

Vandrammedirektivet giver nye rammer og principper for forvaltningen af vandløb, søer, fjorde, hav og grundvand. Rigtigt udnyttet kan det give os mere miljø for pengene.


Af Jens Møller Andersen

Vandrammedirektivet blev vedtaget af EU’s ministerråd i efteråret 2000 som en »ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger«. Jeg synes der særlig er grund til at fremhæve tre punkter som delvist er nyskabelser for Danmark:
  1. Miljøvurderinger og planlægning skal ske inden for de enkelte afstrømningsområder i såkaldte vandområdeplaner. Afstrømningsområderne går typisk på tværs af vores amts- og kommunegrænser.
  2. Der er fastsat en logisk referencetilstand. Det er den miljøkvalitet der ville have været hvis der ikke havde været nogen menneskeskabt påvirk-ning.
  3. Alle forureningspåvirkninger (både forurenende udledninger og fysiske påvirkninger) skal medtages i planlægningen.
Scylla eller Charybdis
Det generelle mål for alt vand er at det skal have en god kvalitet. Vandrammedirektivet fastslår at de biologiske forhold kun må afvige lidt fra, hvad der normalt gælder for denne type vandområde under uberørte forhold. Direktivet konkretiserer ikke hvor stor afvigelse fra referencetilstanden der kan accepteres hvis kvaliteten stadig skal kaldes god, men både Miljøministeriet og EU-arbejdsgrupper arbejder på at finde en løsning. DMU bidrager med den faglige baggrund.

Det vil være afgørende at finde en fornuftig balance. Sat på spidsen skal man undgå to grøfter. Den ene er at kravene til god kvalitet bliver så lempelige at myndighederne i praksis accepterer en ret stærk forurening. Det ville fx ske hvis man i søer og fjorde accepterede at mængden af alger i vandet må være flere gange større end den ville være i referencetilstanden.

Den anden grøft er at kravene til god kvalitet bliver så stramme at de kun kan opfyldes ved uacceptabelt store indgreb, fx ved at man må opgive at bo eller dyrke jorden i store områder.

DMU har beregnet en mulig fremtidig vandkvalitet i Randers Fjord. Beregningerne viser at det i mange danske fjorde vil være særdeles vanskeligt at opnå en vandkvalitet som med rimelighed kan kaldes god, uden at indføre restriktioner i fjordens opland som formentlig ikke vil være samfundsmæssigt acceptable.

 

En mere målrettet indsats
Vandrammedirektivet gør det muligt at få større miljøeffekt af indsatsen end hidtil for de samme penge, fordi indsatsen kan målrettes efter hvad der er nødvendigt for det enkelte vandområde. Det kan fx betyde at landmænd eller virksomheder der grænser op til en sø vil få strengere krav end deres konkurrenter der ligger ud til havet.

Dette vil stille nye krav til et beslutningsgrundlag der beskriver både miljømæssige og samfundsmæssige konsekvenser af forskellige alternativer. Men basalt set er der mulighed for at Vandrammedirektivet kan give os en ønsket miljøtilstand billigere end i dag.

Projektchef Jens Møller Andersen, jea@dmu.dk

 


Dato for sidste opdatering 2002-06-14 Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links