Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Denne rapport er en indledende undersøgelse over natur og miljø-forhold i området nord for Grønland. Den er udelukkende baseret på eksisterende litteratur. Rapporten skal indgå i forundersøgelsen vedrørende en udvidelse af de territoriale krav nord for Grønland i henhold til § 76 i FNs Havretskonvention.

Det aktuelle område omfatter farvandet beliggende nord for Grønland inklusive kystzonen i Nordgrønland mellem Nordøstrundingen i øst og Nyeboe Lands vestlige hjørne i vest. Det er et af de dårligst undersøgte områder i Arktis, og miljø- og naturforhold i havområdet nord for Grønland er stort set ukendte.

Fysiskeforhold
I det Arktiske Ocean nord for Grønland er der et meget begrænset kendskab til bathymetri, havbundsgeologi og oceanografi. Dette skyldes primært de svære isforhold, der indtil dato har forhindret traditionelle havforskningsskibe i at operere i området. De eneste kilder til information om geologiske havbundsstrukturer er begrænset til geofysiske data indsamlet fra luften, kystgeologi og et par lavvandsprofiler i det østlige område. Selv de mest grundlæggende kortlægningsdata relateret til bathymetrien for den nordgrønlandske kontinentalsokkel er mangelfulde.

Økologiske forhold
Der er formodentlig meget få fugle og pattedyr i interesseområdets marine og isdækkede dele. I forbindelse med polynyer og andre isfrie områder kan der især i kystnære områder derimod forventes et vist dyreliv. For eksempel kan sprækkezonen mellem NØ-Vandet og Peary Land være af væsentlig betydning for havpattedyr og -fugle.

På land er der områder med relativt tæt vegetation, og her kan der forekommer koncentrationer af moskusokser og ynglende og fældende gæs.

Følsomhed, forstyrrelser og forvaltning
I land vil områder med tæt vegetation, og områder hvor der forekommer koncentrationer af kælvende moskusokser, fældende og ynglende gæs være følsomme overfor menneskelige aktiviteter. Til havs vil de polynyer og andre åbenvandsområder som udnyttes af et større antal fugle og havpattedyr være følsomme overfor aktvivteter.

Vurdering af miljøeffekter
Det vurderes at eventuelle aktiviteter i forbindelse med afgrænsningen af kontinentalsokkelen ikke vil give væsentlige effekter på miljøet.

Miljøpåvirkninger, fremtidige aktiviteter
Fremtidige aktiviteter kan derimod blive af et helt andet omfang og vil have potentialet til at give væsentlige effekter på miljøet, som f.eks. oliespild.

Klimaændringer
De klimascenarier, som dækker Nordgrønland og havet nordfor, forudsiger generelt højere lufttemperaturer, og dermed mindre havis, både i tid og rum. Mindre is vil medføre større marin produktion. Dette vil med stor sandsynlighed betyde store ændringer i fugle og pattedyrs udbredelser, ligesom vegetationen på land også vil blive påvirket.

Databehov
Der er behov for alle former for biologiske data fra området. I tilfælde af råstofudnyttelse, skal der f. eks. fremskaffes detailleret baggrundsviden både om dyrs og planters forekomst.

Eksisterende miljøregulering
Den eksisterende miljøregulering i området er forholdsvis begrænset, og bør udbygges, så den kan tage højde for fremtidige aktiviteter i området, særlig olieefterforskning til havs og turisme.

 

Hele rapporten i pdf format (3540 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000