Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Iltsvindet i sensommeren og efteråret 2002 var et af de mest langvarige og udbredte i nyere tid. DMU's undersøgelser af effekterne på bundfaunaen i november 2002 og marts 2003 viste - sammen med ekstraordinære undersøgelser foretaget af en række amter - at der var store områder, hvor faunaen var tydeligt skadet af iltsvind. Når man sammenstillede data, hvor der kun var tydelige effekter på faunaen, var de værst ramte områder: det nordlige og sydlige Lillebælt med tilstødende østjyske fjorde og det Sydfynske Øhav. Disse områder danner et stort set sammenhængende område nord, vest og syd for Fyn, som kun er afbrudt af lavvandede områder og områder med meget strøm.

I store dele af disse områder var faunaen næsten forsvundet. På samme måde var Århus Bugt kraftigt påvirket, og i den nordlige del af Smålandsfarvandet og Femer Bælt, hvor alvorlige iltsvind ellers sjældent forekommer, var der tydelige effekter. I modsætning hertil var ikke nogen tydelige effekter af det langvarige iltsvind i de dybe dele af Storebælt og det nordlige Bælthav samt i det sydlige Kattegat og Øresund. Omfanget af skaderne i det vestlige Kattegat, hvor der også blev observeret iltsvind, kendes ikke. Størrelsen af det påvirkede areal i de indre danske farvande syd for Djursland, inkl. den tyske del, er forsigtigt vurderet til at være 3.400 km2.

De forskellige målinger i undersøgelserne stemmer generelt godt overens, men i Horsens og Vejle Fjorde samt den inderste del af Kalø Vig viser DMU's kvalitative målinger i foråret 2003 større effekter, end de der blev registreret i efteråret 2002. Konklusioner om skadernes omfang i disse områder vil fremgå senere, når der foreligger kvantitative undersøgelser fra foråret 2003.

Der er generelt overensstemmelse mellem varigheden af iltsvind og skadernes omfang, men der er dog undtagelser. En sandsynlig forklaring på hvorfor den samme grad (varighed) af iltsvind giver markante effekter i et område men ikke i et andet, er forskelle i vandbevægelse. Som angivet tidligere (se afsnit 4.1), har vandbevægelsen en positiv effekt på tilgængeligheden af ilt. Alle stationer, hvor der er en positiv (ingen effekt) afvigelse fra forventningerne, er placerede i åbne områder med en stor vandgennemstrømning (Storebælt, Øresund), hvorimod stationer med negative afvigelser (større effekt) alle ligger i lukkede eller halvt lukkede områder.

Hele rapporten i pdf. format (2420 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000