Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Vandløbenes biologiske kvalitet er forbedret siden 1999. Sammensætningen af smådyrsfaunaen indikerer, at flere og flere vandløb kan siges at være af god kvalitet med ingen eller kun svag menneskelig påvirkning. I 2002 blev 44 % af de overvågede vandløb bedømt således mod kun 35 % i 1999. Tilsvarende er der blevet færre vandløb med en dårlig tilstand. Forbedringerne i den økologiske vandløbskvalitet skyldes formentlig en kombination af forbedret vandkvalitet og forbedrede fysiske forhold i vandløbene, især som følge af en mere skånsom vandløbsvedligeholdelse.

Koncentrationen af næringsstofferne kvælstof og fosfor i vandløbene er faldet siden 1989. Kvælstofkoncentrationen er i gennemsnit reduceret med cirka 30 %, fosfor med lidt mindre. For kvælstof skal man mest søge forklaringen i reduceret udvaskning fra de dyrkede arealer. Der er dog også sket store reduktioner i udledninger med spildevand og fra dambrug (punktkilder), men disse forureningskilder er af relativ lille betydning, hvad angår kvælstof. For fosfors vedkommende er det derimod navnlig den store indsats til reduktion af udledningen med spildevand der ligger til grund.

Der er sket et meget tydeligt fald i koncentrationen af fosfor i vandløb med udledninger af spildevand eller dambrug, mens der ikke ses nogen entydig ændring i vandløb i det dyrkede land. Koncentrationerne af kvælstof og fosfor er dog stadig henholdsvis 4 gange og 3 gange så høj som det, man finder i upåvirkede naturvandløb. Der ses tilsvarende tendenser for tilførslen af kvælstof og fosfor til havet. Reduktionen i fosforudledning er dog endnu større på grund af forbedret spildevandsrensning på de store punktkilder med direkte udledning til havet. Der er således sket et signifikant fald i den samlede klimakorrigerede tilførsel af både kvælstof og fosfor til havet. Hvis man derimod ser på den diffuse tilførsel, er der kun sket et fald, hvad angår kvælstof, mens der for fosfor ikke kan påvises en tydelig udvikling. Der kan påvises sprøjtemidler i mange vandløb. Der er fundet glyphosat eller dets nedbrydningsprodukt AMPA i 83 % af samtlige analyser, men også en række andre pesticider er fundet med varierende hyppighed. I nogle få tilfælde er der målt så høje koncentrationer, at det sandsynligvis skyldes direkte udslip til vandløbet. Disse høje koncentrationer kan have haft konsekvenser for dyre- eller plantelivet, mens det er usikkert, om der er skadelige effekter af de lave koncentrationer man normalt finder.

Hele rapporten i pdf. format (3188 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000