Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

I de kommende år forventes olieefterforskning på det nordlige Disko og Nuussuaq Halvøen i Vestgrønland. Denne rapport sammenfatter en række biologiske undersøgelser fra dette område. Formålet med disse undersøgelser var at fremskaffe baggrundsmateriale til brug for regulering og miljøvurdering af aktiviteter i forbindelse med olieefterforskning.

Fem projekter omtales:

1. Optællinger af gæs på Nuussuaq og det nordlige Disko.
Som følge af Canadagåsens nylige indvandring til området sker der for tiden store ændringer i bestandene af de to gåsearter der nu yngler i området. Derfor var det påkrævet at foretage nye optællinger, selvom gæssene i store dele af området blev optalt i 1990'erne. De områder der tidligere var kendt som særligt vigtige for fældende og ynglende gæs, viste sig stadig at være af stor betydning, men rollerne mellem de to arter var byttet om. Den tidligere mest talrige art, den grønlandske blisgås, var nu langt mere fåtallig end Canadagåsen. Bestanden af blisgås er i tilbagegang, hvilket er sat i forbindelse med Canadagåsens fremgang, og denne optælling bidrager yderligere til den bekymring der er for blisgåsebestandens trivsel i Grønland.

2. Kortlægning af vegetation.
Der var behov for en kortlægning af vegetationen især på Nuussuaq halvøen. Vegetationen er kortlagt ved 'remote sensing' og verificering på landjorden. Sammenhængende og ofte fugtig vegetationsdække findes især i Aaffarsuaq-dalen, specielt på de nedre dele af fjeldsiderne og på de jævnt skrånende sider ud mod spidsen af Nuussuaq. De fugtige vegetationstyper er særligt sårbare overfor aktiviteter i forbindelse med olieefterforskning i den snefrie periode.

3. Fjeldørred i elvene på den nordvestlige del af Disko.
Lokale informanter oplyste under en interviewundersøgelse i 2002, at der kun var opgang af fjeldørred i få af elvene i dette område, som ligger temmelig afsides (se Olsvig & Mosbech 2003). For at verificere disse oplysninger blev en række elve undersøgt i september 2003. Undersøgelsen bekræftede manglen på fjeldørred i de pågældende elve på nordvestsiden af Disko.

4. Sporing af konge- og almindelig ederfugles bevægelser i efteråret og vinterhalvåret ved hjælp af satellitsendere.
Her i rapporten beskrives feltarbejdet med at indfange og forsyne kongeederfugle og almindelige ederfugle med satellitesendere. Arbejdet er led i et større samarbejde mellem danske, grønlandske og canadiske institutioner omkring indsamling af forvaltningsrelateret viden om de to fælles bestande af henholdsvis kongeederfugl og almindelig ederfugl. For at få indblik i almindelig ederfugls udnyttelse af kystnære habitater på Disko og Nuusuaq bidrog Råstofdirektoratet med finansiering af 7 satellitsendere. I alt blev henholdsvis 16 og 7 sendere sat på kongeederfugl og almindelig ederfugl i september i området omkring Mellemfjord og Nordfjord på Disko. Da senderne giver mulighed for at spore fuglene i op til et år, præsenteres her kun kort der viser en række fugles bevægelser i efteråret og den tidlige vinter. Egentlige konklusioner må afvente analysen af alle indkomne informationer.

5. Forekomsten af rensdyr på Nuussuaq.
I april 2002 foretog Grønlands Naturinstitut en optælling af rensdyr på Nuussuaq. Der blev observeret i alt 1.164 dyr. Det er langt flere end der blev estimeret på baggrund af en optælling fra fly i 1995. I 2003 befandt rensdyrene sig næsten udelukkende på de inderste to tredjedele af halvøen. Det kan ikke udelukkes, at denne fordeling skyldtes at vegetationen på den yderste tredjedel var dækket af et tykt lag is fra en mild periode i december. Der er tale om to forskellige underarter af rensdyr på Nuussuaq: Dels den oprindelige vilde bestand, dels efterkommere af udsatte tamrener. Det ser ud til at de to typer holder sig adskilt. Der er ikke rensdyr på Disko i dag. Den oprindelige bestand uddøde omkring 1900, og selvom der blev udsat tamrener i 1960'erne er disse formentlig også væk nu (Meldgaard 1986).

Hele rapporten i pdf. format (4560 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000