Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Formålet med undersøgelsen har været at finde det generelle niveau og baggrunds niveau for forurening med dioxin af jord i Danmark, at undersøge om der findes geografiske forskelle og egnsforskelle, om hvorvidt sådanne forskelle skyldes indflydelse af industrielle kilder, punktkilder eller byområder. Desuden at undersøge om der er indflydelse af dyrkning eller gødning samt variation med dybden.

Analyse metoden bestod i lufttørring, soxhlet ekstraktion i toluen, klassisk oprensning på silikagel og aluminiumoxid samt højtopløsende GC/MS. Metoden blev tjekket på eksisterende jordprøver.

Efteråret 2001 blev indsamlet prøver af overfladejord fra pløje- eller græsmarker, haver og parker uden kendt lokal forurening med kemikalier, slam eller. Indsamlingen var landsdækkende med udstrækning fra Skagen til Gedser og fra Esbjerg til Bornholm. I den fremherskende vestenvind blev forureningen fra forventede flade- og punktkilder undersøgt ved prøver i eksponerede zoner 1-3 km øst for kilderne. Disse omfattede by- eller industri områder, forbrændingsanlæg for kommunalt eller farligt affald, elværker og stålvalseværket. Til sammenligning blev inkluderet reference prøver fra landlige og fra fjerne områder. Derudover blev en lavt og en højt slamgødet jord samt en dybdeprofil fra et fredet område analyseret.

Resultaterne viste, at i dybdeprofilen fra fredet jord befinder langt det meste dioxin sig i det øverste jordlag dybde 0-10 cm, mens der dybere nede kun findes forsvindende mængder.

Dioxin indholdet i overfladelaget af den fredede jord (0,9 ng/kg I-TEQ) er ca. 3 gange højere end i den lavt slamgødede jord, mens det i den højt slamgødede jord er omkring 100 gange højere (ca. 30 ng/kg I-TEQ). Denne jord har dog været tilført så store mængder slam at det i realiteten er et slam deponi. Til sammenligning er gennemsnittet i dansk slam 10 ng/kg I-TEQ.

I undersøgelsen af den geografiske fordeling fandtes de højeste dioxin indhold (1,5-2,2 ng/kg I-TEQ) i park- og havejord i Københavns området og fra en sportsplads ved KK i Nyborg. Dette tyder på, at jorden inde i København og muligvis også i andre byer er kendeligt belastet med dioxin.

Dioxin indholdet i alle de øvrige prøver, som kom fra landlige områder, lå under 1 ng/kg I-TEQ.

Et bemærkelsesværdigt resultat af undersøgelsen er, at de eksponerede zoner øst for kilder ikke viste højere værdier end reference prøverne. Det betyder at der ikke kunne påvises en forurening fra kilder på det omkringliggende land. Dette er tilfældet for alle de undersøgte eksponerede områder nær Ålborg, Århus, Esbjerg, Fredericia, Odense, Roskilde, Kyndby, Frederiksværk og Rødovre.

Landsgennemsnittet af eksponerede zoner og reference zoner (inklusive fjerne områder) var hhv. 0,74 og 0,67 ng/kg I-TEQ. Forskellen er hverken af praktisk betydning eller statistisk signifikant, hvorfor der altså heller ikke i data materialet som helhed kunne der fastslås et forhøjet dioxin niveau i de eksponerede zoner.

For reference prøverne er der tegn på en geografisk nord - syd gradient og en vest - øst gradient.

Hele rapporten i pdf. format (470 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000