Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Vandmiljøet har det bedre, men der er langt til målet

Af Kirsten Rydahl

Vi udleder i dag ikke nær så mange næringsstoffer til vandmiljøet som for godt ti år siden. De fleste steder kniber det dog fortsat med at opfylde målsætningerne for miljøkvaliteten i vandløb, søer og kystnære marine områder. Det viser resultaterne af det landsdækkende program for overvågning af vandmiljøet (NOVA-2003).

Udledningen af næringsstoffer fra spildevand er faldet markant siden slutningen af 1980’erne. En væsentlig årsag er vores renseanlæg der effektivt fjerner næringsstoffer og organisk materiale fra spildevandet. Men udvaskningen fra de dyrkede marker er også mindre end for ti år siden. Samlet set er udledningen af kvælstof faldet med ca. 70% fra spildevand og ca. 30% fra dyrkede arealer. Tilsvarende er udledningen af fosfor faldet med 84% fra spildevand.

Resultatet af indsatsen ses mest tydeligt i mange af de danske fjorde. Her er indholdet af fosfor næsten halveret, vandet er mere klart, og algeproduktionen er faldet. Vandkvaliteten er også blevet markant bedre i de søer som tidligere modtog spildevand fra byerne. I de øvrige søer er vandkvaliteten stort set uændret. Årsagen er primært at tilførslen af fosfor fra de dyrkede arealer ikke er faldet. Det skyldes især at fosforindholdet i marker på bedrifter med dyrehold stadig stiger fordi der tilføres mere fosfor med gødningen end der fjernes med afgrøderne.

Samlet set viser oplysningerne for 2001 at den planlagte indsats for at forbedre vandmiljøet langt hen ad vejen er gennemført, både hvad angår de nationale og regionale planer for de enkelte vandområder. Alligevel opfylder kun få vandområder de fastsatte målsætninger for kvaliteten. Hvis vi vil forbedre vandmiljøet yderligere forudsætter det en mere individuel indsats som i langt højere grad tager højde for de miljøpåvirkninger de enkelte vandområder udsættes for, jf artiklen side 4.

Rapporten »Vandmiljø 2002. Tilstand og udvikling – faglig sammenfatning« er udarbejdet i samarbejde med Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse (GEUS) og Miljøstyrelsen.

Den gennemsnitlige koncentration af kvælstof og fosfor er faldet i fjorde og kystvande siden 1988. Til gengæld er koncentrationen i de åbne marine områder stort set ikke ændret.

Projektchef Jens Møller Andersen, jea@dmu.dk

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000