Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Den internationale evaluering af DMU's arbejde med iltsvind er afsluttet

Foto: Fyns Amt/Nanna Rask

Et internationalt panel har nu afsluttet evalueringen af Danmarks Miljøundersøgelsers (DMU's) arbejde med iltsvind. Panelet vurderer at DMU's rådgivning er baseret på solid forskning og overvågning og udgør et godt og velunderbygget fundament for politiske beslutninger vedrørende havmiljøet.

De fire professorer i det internationale panel blev bedt om to ting: De skulle vurdere den videnskabelige kvalitet i DMU's forskning i overgødskning og iltsvind i havet og anvendelsen af disse videnskabelige resultater i DMU's rådgivning. Og de blev bedt om specifikt at vurdere den kritik af DMU's konklusioner vedrørende årsagerne til iltsvind der har været fremsat fra en række enkeltpersoner.

Panelet bakker op om DMU's opfattelse af at landbruget er den største bidragsyder til overgødskning og iltsvind i de kystnære områder. DMU bør derfor fortsat fokusere på dette forhold. Panelet mener det er mindre sikkert hvor stor en indflydelse udvaskningen fra land har på overgødskningen i de åbne havområder. Her har panelet vurderet spørgsmålet om tilgængeligheden af kvælstoffet og accepterer DMU's beregninger som et fornuftigt første bud, en god hypotese, der imidlertid bør underbygges.

Panelet runder sin evaluering af med at anbefale at DMU fortsætter overvågningen og forskningen vedrørende iltsvind. Derudover har panelet opstillet en række anbefalinger vedrørende behandling af data, formidling af resultater, mere præcise beregninger af udvaskningen af næringsstoffer til de kystnære områder samt bedre mulighed for at forudsige udviklingen i havmiljøet.

Bestyrelsesformand Hans E. Zeuthen er glad for resultatet af evalueringen.
»Jeg lægger vægt på at panelet så entydigt bakker op om DMU's arbejde med forskning og rådgivning inden for iltsvindsområdet. Det betyder jo at den kritik, der har været rejst, ikke har fået medhold«, siger han.

Zeuthen hæfter sig desuden ved panelets klare anbefalinger som kan forbedre DMU's videnskabelige arbejde og rådgivning yderligere. Endelig glæder han sig over at panelet fremhæver DMU's høje internationale standard for forskning og overvågning af havmiljøet.

Foto: CDanmark Kraftigt iltsvind kan føre til et såkaldt »liglagen«, dvs. hvide svovlbakterier som danner tætte belægninger på overfladen af havbunden - her et muslingebed. Iltsvindet i efteråret 2002 var det mest omfattende i de omkring 25 år biologerne har overvåget havmiljøet. I de indre farvande var godt 9.000 kvadratkilometer ramt af alvorligt iltsvind, svarende til et areal større end Sjælland.

DMU's bestyrelse behandlede panelets anbefalinger på sit ordinære møde den 4. juni.

Panelets pressemeddelelse og rapport kan læses på DMU's hjemmeside www.dmu.dk. Her er også pressemeddelelsen fra DMU's bestyrelsesformand samt baggrundsmateriale fremsendt til udvalget.

Det internationale panel Panelet bestod af professorerne John Stuart Gray, Norge (formand), Patricia M. Glibert, USA, Robert J. Diaz, USA og Nancy Rabalais, USA.

»Through implementation of these recommandations, NERI will continue to set a global standard for environmental monitoring and analysis«
(Afslutning på evalueringspanelets »executive summary«)

Direktør Henrik Sandbech, hs@dmu.dk

 

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000