Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Lokal viden indgår i grundlag for olieberedskab

Af Kirsten Rydahl

Den 1. juni tager DMU til Vestgrønland for at afslutte en indsamling af viden blandt lokale fiskere om fiskeressourcer og fiskeri i kystområderne mellem Aasiaat og det sydlige Upernavik. Fiskernes viden skal nemlig udgøre en del af datagrundlaget for en udbygning af det miljøatlas, Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) offentliggjorde efteråret 2001.

Anders Mosbech
Foto: DMU

Miljøatlasset giver et samlet overblik over de ressourcer der er følsomme over for oliespild. Atlasset hjælper myndigheder og olieselskaber til på forhånd at vurdere hvor de skal lægge indsatsen ved et eventuelt oliespild.

I sommeren 2002 gik DMU i gang med at udvide det eksisterende miljøatlas, så det med udgangen af 2003 vil dække hele kyststrækningen fra Kap Farvel til Upernavik. I sommerens løb besøgte bachelor Sara Olsvig alle byer og bygder på strækningen fra Aasiaat til Upernavik for at interviewe erhvervsfiskerne om de lokale bestande af lodde, stenbider og ørred. Fiskerne havde værdifulde oplysninger om fiske- og gydeområder for de nævnte fiskearter, og relevante områder blev indtegnet på kort. Derudover fortalte fiskerne om den rekreative og kulturelle betydning af fiskeriet og om fangstens udnyttelse og betydning for den enkelte fisker og for lokalsamfundet.

Her knap et år efter besøger Sara Olsvig så igen fiskerne for at få kommentarer til en rapport med de samlede oplysninger samt supplere med oplysninger fra lokale fritidsfangere.

Der er flere grunde til at DMU har valgt at bruge lokal viden om de tre fisk på lavt vand frem for at lave en naturvidenskabelig undersøgelse. Fiskerne og fangerne er ude næsten dagligt året rundt og har en meget stor aktionsradius. De har derfor stor viden om de lokale forekomster af dyrearterne. Derudover er det vigtigt at kende de forekomster der har betydning for lokalsamfundene, så det er muligt at prioritere indsatsen på den rigtige måde.

Det eksisterende miljøatlas bliver nu udvidet, så det kommer til at dække hele strækningen fra Kap Farvel til Upernavik.

Miljøatlasset er lavet i samarbejde med bl.a. Grønlands Naturinstitut og Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelser (GEUS) og indeholder detaljerede oplysninger om bl.a. dyreliv, kysttyper, klima og oceanografi . Oplysningerne stammer både fra interviews med lokale fiskere og fangere og fra videnskabelige undersøgelser. Oplysningerne er lagt ind på digitale kort og kan ses på DMU's hjemmeside. Miljøstyrelsen og Grønlands Hjemmestyre har både finansieret det eksisterende atlas og udbygningen.

Seniorforsker Anders Mosbech, amo@dmu.dk
Projektmedarbejder Sara Olsvig, sao@dmu.dk

 

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000