Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Oprydning efter produktion af nervegas i Rusland

I Rusland skal myndighederne til at rive et anlæg ned som er blevet brugt til at producere nervegassen VX. DMU er med til at forbedre et russisk overvågningsprogram, så myndighederne kan overvåge miljø og sundhed under nedrivningen.

Inden udgangen af 2007 skal Rusland have destrueret sine lagre af kemiske våben og anlæg til at producere dem. Blandt andet skal et anlæg ved Novocheboksarsk, ca. 700 km øst for Moskva, rives ned. I perioden 1972-87 er der produceret ca. 16.000 tons af nervegiften VX på dette anlæg. Det er en ganske stor del af de 70.000 tons kemiske våben der er indrapporteret i henhold til FN's konvention om kemiske våben. Der er dog ikke oplagret VX på anlægget i Novocheboksarsk. DMU skal hjælpe med at forbedre de eksisterende russiske programmer

for overvågning af miljø og sundhed. Russerne skal blive i stand til at måle selv meget små mængder af VX i vand, jord og luft samt i biologisk materiale. Fx er den fastsatte grænse i luft 0,00005 mikrogram pr. m3 og i jord 0,01 mikrogram pr. kg. Konsulent Lars Carlsen, DMU:

"Russerne har faktisk allerede et fortrinligt overvågningsprogram men har hidtil baseret sig på biologiske testsystemer. Det er nødvendigt med en kemisk analyse for at afgøre om der er tale om VX, nedbrydningsprodukter fra VX eller for den sags skyld andre forbindelser med samme biologiske effekt", forklarer han.

Lars Carlsen tilføjer at det samtidig er vigtigt at sikre en ordentlig formidling til den lokale befolkning. Det er der ikke den store tradition for.

Projektet gennemføres som et samarbejdsprojekt mellem COWI, DMU, Bispebjerg Hospital og den tyske afdeling af Dynasafe med støtte fra EU's TACIS program. Projektet indebærer også at russerne modtager analyseudstyr for knap 3 mio. kroner. Projektet varer frem til august 2004 hvor selve nedrivningen forventes at gå i gang. Arbejdet med nedrivningen forventes at vare ca. tre år. Undervejs skal rør og tanke demonteres, hvorefter bygningerne rives ned sten for sten. Alt brændes ved høj temperatur og ender som ca. 20.000 tons fast affald. Under hele den proces skal det overvåges at anlæg, omgivelser og mennesker ikke forurenes.

Anlæg nr. 4 i Novocheboksarsk. Produktionen af nervegassen VX fandt sted i bygningerne til venstre i billedet som derfor nu skal rives ned som led i Ruslands opfyldelse af FN's konvention om kemiske våben.

Hvad er VX?
VX hedder også S-2-(diethylamino)ethyl O-(2-methylpropyl) methylphosphonothiolate. Det er en nervegift af organofosfat-typen ligesom sarin, malathion og parathion. Hvis man ville slå alle danskere ihjel skulle man bruge 14 kg VX - forudsat det blev jævnt fordelt og intet gik til spilde. Sådan er det naturligvis ikke ved kemisk krigsførelse, derfor de relativt store lagre.


Konsulent Lars Carlsen lc@dmu.dk

 

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000