Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Lugten omkring Kastrup Lufthavn kortlægges

Lufthavne lugter, men det er svært at måle lugten og at finde årsagen. Derfor er DMU nu i gang med en ny type undersøgelse i Kastrup Lufthavn hvor forskerne både måler udslip af lugt og beregner hvordan lug ten spredes.

Af Jes Fenger

Kastrup Lufthavn skal inden årets udgang have undersøgt lugtgenerne fra uforbrændt brændstof i omegnen af lufthavnen. Det fremgår af lufthavnens miljøgodkendelse.

Det er imidlertid ikke muligt at vurdere lugtgener på grundlag af undersøgelser af almindelig luftforurening. Københavns Lufthavne A/S, som ejer lufthavnen i Kastrup, har derfor bedt DMU gennemføre en mere speciel undersøgelse i samarbejde med dk-TEKNIK som bestemmer udslippet af lugt fra karakteristiske lymotorer. Bestemmelsen foretages af et panel af næser, der udsættes for luftprøver som er opsamlet i udstødningen fra flymotorer under forskellige driftsforhold.


Hvordan lugter det? Forsøgspersonerne i lugtpanelet skal afgøre ved hvilken fortynding af en prøve de kan mærke lugt i forhold til en blindprøve.

Herefter gør forskerne fra DMU udslippet op for hele lufthavnens areal og regner på hvordan lugten spredes. Samtidig analyserer de udstødningsrøgen for at finde de kemiske forbindelser der kan være årsag til lugten.

Kastrup Lufthavn ligger tæt på byen. Forurening i området kan derfor både stamme fra lufthavnen, men også fra andre kilder, fx den biltrafik som lufthavnen er årsag til.

Lufthavnen har selv foretaget en række målinger over større strækninger af luftforureningen med NO,NO 2 , formaldehyd, toluen og benzen.For de tre sidste stoffer lå niveauerne under lugttærsklen for de rene stoffer. Det viste sig også at fordelingen af forureningen i løbet af døgnet ikke passede med mønsteret i flytrafikken, men mere med biltrafikken.

Målingerne kan imidlertid ikke udelukke at stofferne kan være koncentreret på kortere strækninger eller tidsintervaller. Det er en af de ting forskernes beregning af spredningen kan afsløre.


Seniorforsker Jes Fenger jfe@dmu.dk

 

0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000