Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 

Sammenfatning

Den samlede dokumentation for udviklingen i Danmarks lysåbne naturtyper og deres arter er sporadisk. Alligevel tegner de eksisterende undersøgelser et tydeligt billede af en natur, som er sårbar og under stærkt pres. I det følgende beskrives de tendenser, som især præger udviklingen i de lysåbne naturtyper. Flere af disse udviklingstendenser forstærker hinanden.

1. Gælden fra fortiden
Alle de lysåbne naturtyper er gennem de sidste 200 år blevet reduceret til en brøkdel af deres tidligere udbredelse. Mange arter i den danske flora og fauna er knyttede til de lysåbne naturtyper, og en stor del af disse arter er i dag rødlistede. Selv med en stabilisering i antallet af levesteder forventes en yderligere tilbagegang for en række rødlistede arter, idet der kan være en betydelig tidsforskydning mellem ødelæggelsen af levesteder og resulterende uddøen af bestandene. Mange arter kan nemlig ofte klare længere perioder på ikkebæredygtige levesteder, hvor den endelige lokale uddøen først følger senere - typisk ved sammenfald af omstændigheder i naturlige og menneskeskabte fluktuationer. På trods af forbedret beskyttelse af den tilbageværende natur er tilbagegangen fortsat i de seneste 20 år. Og vi må forvente en yderligere tilbagegang for den biologiske mangfoldighed i Danmark, før udviklingen vender.

2. Fremgang for de få - på bekostning af de mange
De lysåbne naturtyper er i dag nogenlunde sikret rent arealmæssigt (kvantitativt). Kernen i nutidens problemer og beskyttelse er imidlertid kvaliteten af de tilbageværende levesteder. Således er kvaliteten af mange lysåbne naturtyper i dag truede af næringsstofberigelse. Eutrofiering fremmer de få arter tilpasset næringsrige levesteder på bekostning af de mange nøjsomme planter og specialiserede dyr, som er tilpasset næringsfattige lysåbne levesteder. Næringsstofferne binder sig til jordbunden og eutrofieringen er derfor mange steder i praksis irreversibel, medmindre der foretages drastiske skridt.

3. Den lysåbne natur gror til
De lysåbne naturtyper er truede af tilgroning. Tilgroning er forårsaget af flere ting, især ophør af græsning og høslæt, eutrofiering og vandstandssænkning. Desuden er reduktion af den naturlige dynamik medvirkende til tilgroningen. Eutrofiering, dræning og ophørt dynamik fører til, at levesteder, som før forandredes meget langsomt ved driftsophør, i dag ændres dramatisk i løbet af en kort årrække.

4. Natur behøver plads - i både rum og tid
Planter og dyr på små levesteder er særlig udsatte for at forsvinde. Små arealer er desuden udsat for en øget påvirkning fra omgivelserne. I små isolerede naturområder er det endvidere vanskeligt at praktisere en naturforvaltning, som tilgodeser naturlige dynamiske processer, som fx erosion, sandvandring og vandstandsfluktuation og arternes behov for kontinuitet. Selv i større naturområder er en dynamisk naturforvaltning vanskelig. Der findes således ikke mange større naturområder i Danmark, hvor naturen ikke er påvirket direkte eller indirekte af klitdæmpning, kystsikring, vandløbsregulering, dræning eller inddæmning.

5. Globale forandringer
Vores atmosfære og klima er under forandring med temperaturstigning og vandstandshævning i havet til følge. Konsekvenserne for naturen kendes ikke, men kystnære naturtyper som klitter og strandenge er naturligvis særligt udsatte. Hurtige klimaforandringer vil især gå ud over arter med lav spredningsevne tilknyttet de mest fragmenterede naturtyper, som derfor ikke kan nå at 'vandre' til nye levesteder.

6. Mangel på viden
Selvom udviklingstendenserne for de terrestriske naturtyper er veldokumenterede, medfører mangel på terrestrisk forskning og overvågning, at vi ikke kan kvantificere den dokumenterede tilbagegang, og at vi ikke kan forudsige, hvor stor en indsats der skal til for at vende udviklingen.



Hele rapporten i pdf. format (596 KB)
0


Helle Thomsen

01.11.2007


DMU  | dmu@dmu.dk  

Box 358 | Frederiksborgvej 399 | 4000 Roskilde | T: 4630 1200

 CVR: 10859387

 EAN: 5798000867000