Til forsiden (DMU)
 
In English
 
Nyt Viden Om_DMU Kontakt_os Søg
Til forsiden (DMU)
Projekt om Naturkvalitet i økologisk jordbrug

- Lokalisering, landbrugspraksis, naturbeskyttelse, økosystem funktion og landskabsæstetik

Projekt under FØJO-II. 2001-04.


Projektbeskrivelse


Indledning

Økologisk jordbrug er et alternativ til jordbrugets intensivering og specialisering. Der er imidlertid ikke megen dokumentation for den udbredte forventning, at økologisk jordbrug fremmer naturkvaliteten ud over at fremme et alsidigt afgrødevalg med lidt mere nænsomme landbrugsmetoder.

Baggrund

Naturværdier var et tema da FØJO i slutningen af 1999 indkaldte forslag til en ny forskningsindsats i økologisk jordbrug. Der kom mange og meget forskellige forslag angående naturværdier. Der blev gennem en videnssyntese bragt en afklaring på nogle af disse spørgsmål og formuleret en ramme for fremtidig forskning.
Hidtil har man i FØJO især forsket i samspillet mellem biologiske og produktionsmæssige hensyn på dyrkningsfladen. Dette projekt skal også inddrage den natur der er uden for markerne på bedriften hvor der ofte er tilknyttet nationale og internationale naturbevarelsesinteresser. Endvidere vil projektet inddrage æstetiske og rekreative hensyn.
Oplevelsen af naturen i landskabet eller på bedriften rækker videre end blot biologi. Sådanne aspekter af naturen er centrale for de fleste 'brugere' af natur og besøgende i landbrugslandskabet. Det inkluderer både hvad man sanser og hvordan man kan udfolde sig i landskabet. Sådanne naturkvaliteter ved økologisk jordbrug er inddraget i dette forskningsprojekt - da forbrugerne i dag ikke kun konsumerer varer, men også oplevelser.
Indikatorer bruges i stigende grad som instrument til at måle og evaluere landbrugets påvirkning af miljø og natur. I både EU og OECD har man udviklet indikatorer for at skabe et værktøj til beslutninger på nationalt niveau. Indikatorer for naturværdier på bedriftsniveau vil kunne blive et redskab til planlægning for driftslederen.
Projektet har bl.a. til formål at bidrage til forskellige indikatorer, som anvendes i økologisk jordbrug på habitat-, bedrifts- eller landskabsniveau.

Metode

Det foreslåede projekt afvejer både de biologiske, de produktionsmæssige og de æstetiske aspekter af naturkvalitet i økologisk jordbrug. Det overordnede formål med projektet er at undersøge under hvilke betingelser, det er muligt at fremme den biologiske diversitet i et højtydende økologisk dyrkningssystem, der samtidig tager hensyn til de æstetiske og rekreative muligheder, og dermed angive nye udviklingsmuligheder for økologisk jordbrug.
Jordbrugeren og offentligheden har måske nok forskellige ønsker hertil, men kun ved at inddrage alle tre overordnede aspekter, kan der gives et fuldstændigt svar på mulighederne. Forskellige metoder fra de involverede faggrupper skal kombineres i projektet. Det betyder bl.a., at projektet skal arbejde på forskellige niveauer. Studieområder vælges ud fra national statistik på de økologiske brug for at finde de steder hvor tætheden af økologer er høj. Dele af disse områder skal udvælges til generelle interviews og nogle få skal interviewes grundigt for at forstå deres værdier og holdninger.
Nogle bedrifter udvælges også til biologiske undersøgelser både på og uden for markerne og der laves supplerende forsøg på andre bedrifter.
Undersøgelserne dækker således fra biotopniveau (Fx. mark, hegn, eng eller overdrev) til bedriftsniveau (type, sædskifte) og til regional landskabsniveau (model-scenarier og landskabsopfattelser).


Delprojekter
  • Delprojekt 1 bringer forskerne fra hele projektet sammen og sikrer en smidig udveksling af fælles data, af resultater og af ideer. Dermed sikres den nødvendige udvikling af relevante og brugbare metoder, indikatorer og værktøjer. Et meget vigtigt element i projektet som helhed er de tværgående forskningsemner og seminarer, der er forudsætningen for at løse de komplekse, overordnede spørgsmål.
  • Delprojekt 2 skal analysere hvorfor landmænd lægger om og hvordan omlægningen er fordelt i Danmark. Er der nogen sammenhæng til landskabstyper, bedrifternes naturindhold eller andre faktorer der er medvirkende årsag til en klumpet fordeling af økologer?
  • Delprojekt 3 udvikler modeller og principper for bevarelse af den biologiske mangfoldighed på økologiske brug, herunder metoder til udpegning af de værdifulde arealer og indikatorer til at følge udviklingen med.
  • Delprojekt 4 undersøger betingelserne for en positiv smmenhæng mellem et højt afgrødeudbytte og et artsrigt og varieret økosystem både over og under jorden på de økologiske marker.
  • Delprojekt 5 analyserer landmandens værdiopfattelser og hvorledes de er afspejlet i de faktiske æstetiske og naturmæssige værdier på bedriften. Desuden udvikles nye metoder og indikatorer til at i-talesættelse natur- og landskabskvaliteter.
Forskergruppen

Jesper Fredshavn, Forskningschef, Lic. agro.: Projektleder
Knud Tybirk, Seniorrådgiver, Delprojekt 1
Pia Frederiksen, Seniorforsker, Delprojekt 2
Rasmus Ejrnæs, Seniorforsker, Delprojekt 3
Jørgen A. Axelsen, Seniorforsker, Delprojekt 4
Katrine Højring, Seniorforsker, Delprojekt 5


I alt er ca 20 forskere involveret og projektet har mange samarbejdspartnere i ind- og udland.

Forventede resultater

Delprojekt 1. Koordination og indikatorudvikling

Formålet er at sikre samarbejdet mellem de forskellige arbejdsgrupper og fagområder og udmønte forskningsresultaterne i brugbare indikatorer som kan forstås af landmænd, politikerer og forskere. Der er 8 hovedopgaver som baseres på resultater fra de øvrige delprojekter:
  • at afdække om der er en sammenhæng mellem hvor økologer findes og de landskaber de findes i.
  • at analysere sammenhængene mellem landbrugsdrift, produktionslogik, ejerskab, samarbejde og naturværdiopfattelser.
  • at forstå landmandens naturopfattelser og sammenhængen til den aktuelle biologiske naturkvalitet på bedriften.
  • at bidrage til en æstetisk og følelsmæssig opfattelse af biologiske naturinformationer - og udvikle meningsfulde indikatorer.
  • at lave en funktional fortolkning af samspillet mellem dyrkningsfladen og udyrkede arealer.
  • modelscenarier vil blive brugt til at illustrere konsekvenser af omlægning for udvalgte dyregrupper (biller, lærke, markmus og rådyr).
  • workshop om identificerede sammenhænge mellem økologisk landbrug og naturbeskyttelse.
  • workshop om de udviklede indikatorer
Delprojekt 2. Lokalisering og intensitet af produktionen i økologiske jordbrug

Formålet er at undersøge økologisk landbrugspraksis på bedrifts- og landskabsniveau. Hvordan påvirker økologisk jordbrug landskab og naturkvalitet, herunder
  • at belyse aktuel status for omlægning til økologisk jordbrug mht. intensitet, landskaber og placering i forhold til landskabets naturværdier.
  • at belyse rumlig fordeling af øko-bedrifter til udvælgelse af studieområder.
  • at undersøge hvordan viden formidles mellem landmænd - hvorfor lægges der om?
  • at undersøge naturforvaltning på bedrifter i udvalgte områder - hænger det sammen med bedriftstype, ejerforhold og landbrugssamarbejde.
  • belyse hvorvidt forskelle i naturforvaltningspraksis og landskaber hænger sammen med omlægningsalderen.
Delprojekt 3.Biologisk diversitet og naturkvalitet i økologisk jordbrug

Formålet er at udvikle principper og modeller for naturbevarelse og fremme af biologisk mangfoldighed på udyrkede arealer på økologiske bedrifter gennem
  • at identificere og beskrive fordelingen af biologisk diversitet (planter og udvalgte insektgrupper) specielt uden for dyrkningsfladen på økologiske bedrifter.
  • at undersøge forholdene for biologisk diversitet på bedrifterne, fx alder og størrelse af udyrkede områder, spredningsmuligheder etc.
  • at udvikle indikatorer og metoder til at vurdere driftens påvirkning af de biologiske forhold.
Delprojekt 4. Økosystem funktion på økologiske marker

Formålet er at undersøge om det er muligt både at fremme høj økologisk produktion og naturindholdet i jorden gennem
  • at udvikle et indikator system for naturkvalitet økologiske marker (jordbundsdyr, biller og edderkopper).
  • at teste hypotesen om at øget biodiversitet i marken kan give øget produktivitet.
  • at evaluere konsekvenserne af økologisk landbrugspraksis på hvordan større dyr (rådyr, markmus, lærke) bruger landskabet.
Delprojekt 5. Landskabskvalitet - opfattelser og handlinger

Formålet er at analysere sammenhængen mellem den økologiske landmands værdier, holdninger og konkret praksis - og hvordan det indvirker på landskabskvaliteten bl.a. ved at
  • at undersøge muligheder og begrænsninger for den enkelte landmand for integration af natur- og landskabshensyn i produktionssystemet.
  • undersøge de æstetiske konsekvenser af økologisk landbrug på bedrifts- og landskabsniveau.
  • analysere landmandens værdiopfattelser og produktionslogik i forhold til natur- og landskabsværdier.
  • at udvikle metoder til bevidstgørelse og kommunikation omkring natur- og landskabskvalitet i beslutninger.


DMU
Afd. for Vildtbiologi og biodiversitet
Grenåvej 14
DK-8410 Rønde
Tlf: 89201700
Fax: 89201515
 Seneste ændring: 13.08.03© 2003 DMU VIBI     Vedligeholdes af: Thomas Eske HolmTil toppen