Jord Vand Luft Dyr og planter Grønland Samfund
  Udgivelser Overvågning Om DMU Viden for alle Nyheder
 
In English
 
8. årgang nr 2, 27/02-2004

Rødlister
  Uddybning
Notitser
  Dioxin
  Bedre vandmiljø
  Kvælstof i søer
  Nyt EU-projekt
  Marsvin
Printbar version

Arkiv - DMUNyt
Gratis abonnement
Tip en ven
Din vens e-post:

Dit navn:

Truede dyr og planter på nettet - Den danske Rødliste

I dag offentliggør Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) status for i alt 259 arter af danske orkidéer, dagsommerfugle, torbister (en billegruppe), padder og krybdyr. I de kommende år følger lister over de øvrige mere end 10.000 danske arter som skal gennemgås gruppe for gruppe. Om få år vil du hermed finde en opdateret version af den samlede danske rødliste på internettet.

Rødlisten fortæller om hvilke danske dyr og planter som er truet, og hvilke der ikke er det. Hidtil er rødlisten udkommet i bogform ca. hvert 6. år. Som noget nyt begynder Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) nu at lægge de opdaterede oplysninger på nettet efterhånden som de er gennemgået og kontrolleret. I dag har DMU således lagt oplysninger om de første 259 arter på hjemmesiden www.dmu.dk. Det drejer sig om orkidéer, dagsommerfugle, billegruppen torbister, padder og krybdyr.

Sort ildfugl, fotograferet i Hannenov SkovSort ildfugl. Mens en række dagsommerfugle er i tilbagegang, er den sorte ildfugl vendt tilbage til den danske natur - nærmere bestemt Falster - efter at have været uddød siden 1986.
Foto: Per Stadel Nielsen

De nye lister viser at 104 af de 259 arter ikke er truede (Rettet 22/3-04). 72 arter anses fortsat for mere eller mindre truede. Fire arter er gået frem siden den seneste rødliste fra 1997, hvor den grønbrogede tudse er hoppet helt ud af rødlisten. De andre befinder sig stadig på rødlisten - trods fremgangen. 25 arter er gået tilbage. Tre arter er helt forsvundet fra landet, nemlig to sommerfuglearter og en billeart.

Ingen af de truede arter er truet fordi de direkte bliver efterstræbt fx gennem indsamling og jagt (dyr) eller opgravning (planter). Alle orkidéer, padder og krybdyr og de mest truede sommerfugle og torbister er fredet, og myndighederne forsøger også på anden vis at forbedre livsbetingelserne for dyr og planter. Amterne har f.eks. gjort meget for at sikre vandhuller til padderne, og der er også iværksat redningsplaner for flere orkidéer og sommerfugle.

Det største problem for de arter som er i tilbagegang er at deres levesteder gror til, og at de er stedbundne. Det drejer sig hovedsageligt om tørre græsarealer og lysåbninger i skovene som typisk gror til fordi arealerne ikke længere bliver græsset, eller de bliver tilplantet.

Det er specialister inden for de enkelte plante- og dyregrupper som gennemgår arterne. De arbejder efter nye kriterier fra den internationale naturbeskyttelsesorganisation, IUCN og er tilpasset danske forhold. Det nye system er fagligt bedre og sikrer større kvalitet og objektivitet, men er også mere arbejdskrævende.

Den seneste rødliste fra 1997 omfattede vurderinger af status for i alt 10.598 arter ud af de i alt ca. 30.000 arter, som sandsynligvis lever i Danmark, så der er langt igen. DMU venter senere i år at kunne offentliggøre en ny status over bl.a. svampene vokshatte og parasolhatte, billegruppen træbukke samt svirrefluer.

Se Den danske Rødliste på http://redlist.dmu.dk. Her er der en gennemgang af hver enkelt art, så man kan se hvilken status den har og baggrunden for at arten vurderes mere eller mindre truet eller ikke truet.
/JCP

Pressebilleder til download:
Kommabredpande (Foto: Anni nielsen)
Violetrandet Ildfugl (Foto: Peter nielsen)
Ved brug af billeder er det et krav at fotografen nævnes.

 


DMUNyt
ISSN 1397-7008
Ansvarshavende:
Henrik Sandbech
Redaktion:
Jens C. Pedersen
Citat gerne med kildeangivelse.
E-post: jcp@dmu.dk
Postboks 358
Frederiksborgvej 399
4000 Roskilde 
Dato for sidste opdatering 2004-03-24 Siden vedligeholdes af Jens C. Pedersen  Til toppen Tilbage Frem Send os dine spørgsmål og kommentarer Sitemap Links Til forsiden